Trump tvrdi da su džepovi puni i da nema krize

Autor: Tomislav Pili , 20. kolovoz 2019. u 14:11
Američki predsjednik Donald Trump/REUTERS

Potrošači su bogati zbog poreznih olakšica, a skok dobiti Wal-Marta pokazuje da Americi dobro ide, tvrdi američki predsjednik.

Iako su američki ekonomisti ublažili prognoze kada bi najveće svjetsko gospodarstvo trebala pogoditi recesija, predsjednik Donald Trump smatra da je ekonomija snažna i da nema govora o recesiji. K tome, poručuje da još nije spreman za trgovinski dogovor s Kinom.

Pad BDP-a u dvije godine
Većina ekonomista očekuje recesiju u SAD-u u sljedeće dvije godine, pomaknuvši predviđanja za jednu godinu zbog poteza američke središnje banke, prema istraživanju objavljenom u ponedjeljak. Daleko manje ekonomista procjenjuje u aktualnom istraživanju da bi recesija mogla početi već ove godine, no što je bio slučaju u istraživanju iz veljače, konstatiraju u Nacionalnom udruženju poslovnih ekonomista (NABE). Sada samo dva posto od ukupno 226 ispitanika smatra da bi recesija mogla nastupiti ove godine, u odnosu na 10 posto iz ankete provedene u veljači, ističu.

"Ispitanici naznačuju da će razdoblje rasta biti produljeno zahvaljujući promjenama monetarne politike", konstatira predsjednica NABE-a Constance Hunter. Podijeljeni su pak u procjenama hoće li aktivnosti pasti 2020. ili 2021. godine, dodaje Hunter. Tako 38 posto njih očekuje pad sljedeće godine, a 34 posto 2021. godine. Više ekonomista pomaknulo je predviđanja recesije na 2021. godinu, čime su se rezultati aktualne ankete približili onima iz veljače.

 

34 posto

analitičara očekuje recesiju u SAD-u 2021. godine

NABE-ovo ispitivanje mnijenja ekonomista vremenski se poklopilo s učestalim napadima američkog predsjednika Donalda Trumpa na središnju banku i njegovim zahtjevima da Fed uvede poticajne mjere.

Provedeno je ujedno prije no što je Fed 31. srpnja snizio ključne kamatne stope. Američki predsjednik nastavlja s kritikama na račun središnje banke a istraživanje NABE-a pokazuje da ekonomisti strahuju od posljedica njegovih istupa. Tako 55 posto ekonomista smatra da njegove primjedbe ne utječu na odluke središnje banke, ali da "kompromitiraju povjerenje javnosti u središnju banku". Uz to, više od četvrtine ispitanika drži da će zbog kritika "budu li uopće imale kakvog utjecaja, Fedova monetarna politika biti blaža, čime se ugrožava bančina neovisnost". No, američki predsjednik Donald Trump u nedjelju otklonio upozorenja o mogućoj recesiji.

Spreman na sve
"Spreman sam na sve. Mislim da nismo u recesiji. Ide nam jako dobro. Naši su potrošači bogati", kazao je Trump novinarima u nedjelju. "Osigurao sam ogromne porezne olakšice, što znači da su im džepovi puni. Vidio sam Wal-Martove rezultate, dobit im je strašno poskočila", dodao je. "Većina ekonomista zapravo kaže da nećemo imati recesiju.

No, stanje je u ostatku svijeta lošije nego kod nas", naglašava američki predsjednik. Ekonomisti su ujedno skeptični kada je u pitanju razrješenje rješenju trgovinskih ratova koje je zapodjenuo američki predsjednik, iako 64 posto njih drži da je moguć "površni sporazum", navode u NABE-u. Takvo su mišljenje formirali prije no što je Trump najavio novi krug carina od 10 posto na preostali kineski uvoz u vrijednosti 300 milijardi dolara. Nove carine trebale bi stupiti na snagu u dvije faze, početkom rujna i sredinom prosinca. Međutim, američki predsjednik nije toliko optimističan kada je u pitanju trgovinski sporazum s Kinom.

Izjavio je kako "još nije spreman za dogovor", iako vjeruje da je Peking voljan zakopati ratne sjekire. Sugerirao je da Washington prije želi vidjeti kako će kineska vlada razriješiti rastuću političku krizu u Hong Kongu gdje već dva mjeseca traju masovni prosvjedi. Trumpov ekonomski savjetnik Larry Kudlow izjavio je na Foxu kako će se predstavnici Kine i SAD-a sastati u idućih 10 dana. No, unatoč činjenici da su pregovori u slijepoj ulici te da prijetnja carinama visi nad globalnim gospodarstvom, Kudlow smatra da je američko gospodarstvo u "prilično dobrom stanju".

Komentirajte prvi

New Report

Close