Trump prodao Indiji vojne helikoptere, ali trgovinskog sporazuma nema na vidiku

Autor: Tomislav Pili , 25. veljača 2020. u 22:00
Indijske novine pišu kako 'zagrljaj Modija i Trumpa postaje čvršći'/REUTERS

Jedini napredak u trgovinskim pregovorima ostvaren je na razini delegacija, a premijer Narendra Modi je istaknuo kako će se razgovori nastaviti s ciljem ublažavanja tenzija.

Američki predsjednik Donald Trump tijekom svog prvog službenog posjeta Indiji sklopio je prvi konkretan posao – ta će zemlja kupiti američkog oružja za 3 milijarde dolara.

Radi se o kupnji vojnih helikoptera s obzirom da se Indija u modernizaciji oružanih snaga sve više okreće SAD-u, umjesto svom tradicionalnom dobavljaču, Rusiji. No, konkretnijih obrisa trgovinskog sporazuma još nema na vidiku.

Razgovori u četiri oka
Trump je u utorak izjavio kako su dvije države postigle napredak na području trgovinskih, energetskih i obrambenih pitanja. Jučerašnji protokol predvidio je razgovore u četiri oka između Trumpa i njegova domaćina, indijskog premijera Narendre Modija, prenosi Reuters.

Razgovori dvoje čelnika uslijedili su nakon sastanaka na razini delegacija koje su pokušavale premostiti razlike u stavovima, prvenstveno u trgovinskim pitanjima. Podsjetimo, prijašnji pregovori o trgovinskom sporazumu između te dvije zemlje propali su zbog pitanja većeg uvoza američkih poljoprivrednih proizvoda, zatim medicinskih uređaja, digitalne trgovine i predloženih novih carina.

Trgovinske tenzije između dvije države eskalirale su nakon što je Amerika uvela carine na indijski čelik i aluminij, na što je Indija odgovorila poskupljenjem uvoza američke hrane. “Veselim se što ću vam objasniti o napretku koji smo postigli u vezi trgovine”, kazao je Trump sjedeći pored Modija.

50

posto Indijaca sa simpatijama gleda na trenutnog američkog predsjednika, pa se tijekom skupa na najvećem kriket stadionu na svijetu u gradu Ahmedabadu skupilo 10.000 ljudi

“Naši timovi postigli su izuzetan napredak na sveobuhvatnom trgovinskom sporazumu i optimističan sam da možemo postići dogovor koji će biti od velike važnosti za obje države”, dodao je Trump. Međutim, Trumpove floskule najdalji su doseg koji su SAD i Indija postigli u trgovinskim pregovorima.

Naime, i prije polaska u posjet Indiji američki je predsjednik tvrdio kako ne očekuje da će dvodnevni posjet rezultirati čvršćim dogovorom. Premijer Modi je dodao kako će se nastaviti pregovori s ciljem ublažavanja tenzija između dvije države. Inače, Trump je u Indiji vrlo srdačno dočekan, što i ne čudi s obzirom da više od polovice Indijaca sa simpatijama gleda na trenutnog američkog predsjednika.

Najveće dostignuće stoljeća
To je bilo jasno prilikom skupa na najvećem kriket stadionu na svijetu u gradu Ahmedabadu na kojem se skupilo 10.000 ljudi kako bi pozdravili Trumpa i Modija. U utorak je u New Delhiju za Trumpa organiziran svečani doček s počasnom paljbom iz 21 topa. Što javnost misli oslikava i naslov “Zagrljaj Modija i Trumpa postaje čvršći” u dnevnom listu Times of India.

U svom govoru održanom u ponedjeljak Trump je istaknuo indijski rast u stabilnu i prosperitetnu demokraciju kao jedno od dostignuća stoljeća. “To ste učinili kao tolerantna zemlja. I to ste učinili kao velika, slobodna zemlja”, izjavio je Trump. Ipak, američki je predsjednik tijekom posjeta namjeravao postaviti pitanje vjerskih sloboda.

Komentirajte prvi

New Report

Close