Trump od G7 napravio “G6 protiv jednog”

Autor: Tomislav Pili , 10. lipanj 2018. u 22:00
Propao pokušaj dogovora o zajedničkoj izjavi/REUTERS

Predsjednik SAD-a Donald Trump u svom stilu – posve nediplomatski izvrjeđao je domaćina skupa kanadskog premijera Justina Trudeaua.

Prijetnje novim carinama te nimalo diplomatski rječnik upućen domaćinu, kanadskom premijeru Justinu Trudeau, obilježili su sudjelovanje američkog predsjednika Donalda Trumpa na sastanku sedam najrazvijenijih država svijeta (G7).

Trump je s dvodnevnog sastanka koji se u petak i subotu održavao u La Malbaieu otišao prije završetka odletjevši u Singapur gdje će u utorak sve oči svijeta biti uprte u njegov povijesni sastanak sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom.

Kako prenose agencije, iako se pred kraj sastanka činilo da su sudionici – Kanada, Francuska, Italija, Japan, Njemačka, SAD i Velika Britanija – ipak uspjeli iznjedriti zajedničku izjavu u kojoj je stajalo kako se zalažu za "slobodnu i poštenu trgovinu koja je na uzajamnu korist", Trump je to opovrgnuo u svom poznatom stilu na Twitteru svega nekoliko minuta nakon objave. "Zatražio sam od američkih zastupnika da ne podrže izjavu  koju je donijela skupina G7", objavio je Trump.

Svoju bombastičnu objavu objasnio je izjavama Justina Trudeaua da su američke carine na uvoz čelika i aluminija neka vrsta uvrede Kanađanima koji "neće dopustiti da ih se tlači" i da će Kanada odgovoriti protumjerama.

"Vrlo neiskreno i slabo. Naše su carine odgovor na kanadske namete od 270 posto na američke mliječne proizvode!", ustvrdio je Trump. Iz ureda kanadskog premijera su uzvratili kako Trudeau nije rekao ništa što već nije rečeno, bilo javno, bilo u izravnim razgovorima s Trumpom.

Objava na Twitteru označila je vrhunac Trumpovih kontroverznih izjava. Odmah je kazao kako bi u G7 trebalo vratiti Rusiju što je šokiralo francusku delegaciju. Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je subotu kako skupu "nedostaje jedinstva" čime su se potvrdile najave da se G7 pretvorio u "G6 protiv jednog". 

Komentirajte prvi

New Report

Close