Trump dao Huaweiju novi rok i udario na 46 podružnica

Autor: Tomislav Pili , 21. kolovoz 2019. u 13:34
Vlada daje još vremena za odbacivanje kineskih uređaja/REUTERS

Trgovinska ‘crna lista’ proširena je na stotinu Huaweijevih tvrtki što je kompanija ocijenila politički motiviranom odlukom.

Korak naprijed, nazad dva – tako bi se mogao opisati odnos američke administracije s Huaweijem nakon najnovije odluke u vezi tog kineskog tehnološkog diva.

Naime, američki ministar trgovine Wilbur Ross objavio je da će Washington produžiti za još 90 dana privremeno dopuštenje za poslovanje s kompanijama iz SAD-a. Podsjetimo, Trumpova administracija u svibnju je stavila Huawei na trgovinsku "crnu listu" kojom mu zabranjuje poslovanje s američkim dobavljačima bez posebna vladina dopuštenja jer navodno predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Ubrzo nakon toga vlada je svoju odluku odgodila na 90 dana što je ipak omogućilo ograničenu suradnju Huaweija i američkih tehnoloških kompanija. Naime, Huaweiju je dopuštena kupnja dijelova i usluga za postojeće proizvode, ali ne i za nove. Rok je istekao u ponedjeljak, a sada je Huawei dobio još tri mjeseca. Ministar Ross potez je objasnio shvaćanjem vlade da je potrebno još vremena kako bi američki korisnici učinili prijelaz s Huaweijevih proizvoda na uređaje i telekomunikacijske mreže drugih kompanija bez velikih poremećaja. 

Međutim, odluku o produženju slijedila je odluka o proširenju trgovinske "crne liste" za još 46 Huaweijevih podružnica. Time je više od stotinu Huaweijevih tvrtki na tom popisu, a najnovije proširenje uključuje podružnice iz, primjerice, Italije, Francuske, Bjelorusije, Argentine, Indije i Australije. Žestoka reakcija Huaweija na takvu odluku bila je očekivana. Kineska je kompanija u utorak objavila kako je potpuno jasno da se radi o politički motiviranoj odluci koja nema ništa s nacionalnom sigurnošću.

"Ovi potezi narušavaju temeljne principe slobodnog tržišnog natjecanja. To nije u bilo čijem interesu, uključujući i američke kompanije", naveo je Huawei, a prenosi Reuters. Što se tiče odluke o produženju slobodne suradnje s američkim dobavljačima, kineska je kompanija komentirala kako to ne mijenja činjenicu da ima neopravdani tretman.

"Današnja odluka neće imati utjecaj na Huaweijevo poslovanje", dodala je kompanija. Međutim, imat će pozitivan utjecaj na američke dobavljače, ako je suditi po reakciji na burzi gdje su porasle cijene dionica Intela, Qualcomma i Micron Technologyja. Od 70 milijardi dolara koje je Huawei lani potrošio kod dobavljača, u SAD je otišlo 11 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close