Trump: Amerika više neće žmiriti na nepoštenu trgovinu

Autor: Tomislav Pili , 28. siječanj 2018. u 22:00
Slobodne trgovine nema ako drugi zlorabe sustav, poručio je Donald Trump/REUTERS

Neimenovane države Trump je optužio za nepoštene prakse, uključujući krađu intelektualnog vlasništva i državne subvencije industriji.

Amerika više neće žmiriti na nepoštene trgovinske prakse – zagrmio je u petak s govornice Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu američki predsjednik Donald Trump.

U danima iščekivanom govoru prvog američkog predsjednika koji se nakon 18 godina obratio skupu svjetske gospodarske i političke elite u švicarskom skijalištu, Trump nije propustio poručiti najvažnije naglaske iz svoje agende "Amerika prva".  "Sada je najbolje vrijeme da svoj novac, radna mjesta i tvrtke dovedete u Ameriku", kazao je čelnik SAD-a istaknuvši smanjenje poreza i deregulaciju kao poticaj investicijskoj klimi, prenosi Reuters.

"Nakon godina stagnacije, Sjedinjene Države opet svjedoče snažnom ekonomskom rastu. Svijet svjedoči uskrsnuću snažne i prosperitetne Amerike", istaknuo je Trump. Medijska izvješća navode kako je Trump vrlo brzo govor prebacio u područje trgovinskih odnosa, što je i najviše zanimalo, ali i zabrinjavalo okupljene u Davosu. Neimenovane države optužio je za nepoštene prakse, uključujući krađu intelektualnog vlasništva i državne subvencije industriji.

"Ne možemo imati slobodnu i otvorenu trgovinu ako neke države zlorabe sustav na štetu drugih. Provest ćemo naše trgovinske zakone i obnoviti integritet trgovinskog sustava. Samo inzistiranjem na poštenoj i obostranoj trgovini možemo stvoriti sustav koji funkcionira, ne samo za SAD, već za sve nacije", naglasio je Trump.

Američko viđenje međunarodne trgovine zabrinjava Europu, izjavio je prije Trumpova govora potpredsjednik Europske komisije za zaposlenost, rast, investicije i konkurentnost Jyrki Katainen. "Želimo izbjeći trgovinski rat po svaku cijenu. To šteti svakome i nadamo se da će predsjednik Trump na međunarodnu trgovinu u budućnosti gledati pozitivnije", kazao je Katainen.   

Soros napao sve i svakoga

'Trump opasnost za svijet'
Američki multimilijarder mađarskog podrijetla George Soros napao je u Davosu sve i svakoga: Trumpovu vladu, društvene mreže, bitcoin. Kao i prošle godine, 87-godišnji milijarder okomio se na administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa, "opasnost po svijet". Google i Facebook opisao je kao "stalno sve moćnije monopoliste" koji bi mogli biti u iskušenju da se povežu s "autoritarnim režimima" radi stvaranja "totalitarne mreže". Bitcoin "nije valuta", ali ne vjeruje u "strmoglavi pad" bitcoina, prije u postupni, kaže Soros.

Komentirajte prvi

New Report

Close