Tršćanski kralj kave odlučio izaći na burzu

Autor: Tomislav Pili , 22. lipanj 2015. u 22:00
Vlasnik Segafredo kave nedavno je uvrstio trećinu dionica na burzu/REUTERS

Globalna industrija kave vrijedna 80 milijardi dolara prolazi konsolidaciju koju je u prošlom desetljeću prolazila industrija piva.

Talijanska kompanija za proizvodnju kave Illy caffe razmatra mogućnost izlistavanja na burzu što je još jedan dokaz da su značajni igrači u globalnoj industriji kave usred velikog trenda konsolidacije.

Tršćanska kompanija u vlasništvu obitelji Illy angažirala je konzultantsku kuću Roland Berger da ispita strateške opcije razvoja kompanija, uključujući i izlazak na burzu, tvrde upućeni izvori Financial Timesa. Illycaff? unazad nekoliko godina javno je slao signale kako razmišlja o uvrštavanju dionica, no izgleda kako sada razmišljaju ozbiljno. Illy je dobro poznat i hrvatskim kavoljupcima uz još 139 država svijeta u koje izvozi svoju kavu. Širom svijeta dnevno se napravi sedam milijuna šalica Illy kave.

Oko svog temeljnog biznisa s kavom obitelj Illy izgradila je holding kompaniju Gruppo Illy koja posjeduje  nekoliko talijanskih premium prehrambenih brendova. Prihodi za prošlu godinu zaustavili su se na 391 milijun eura, gotovo pet posto više nego godinu ranije. Novi strateški zaokret nije novost u talijanskoj, ali i globalnoj industriji kave vrijednoj 80 milijardi dolara. Nedavno je trećinu dionica izlistala kompanija Massimo Zanetti koja posjeduje Segafredo kavu.

Najveći talijanski proizvođač – Lavazza – kupuje francuski Carte Noir. Lanjskim spajanjem američkog Mondaleza i nizozemskog DE Master Blenders ugrožen je primat švicarskog Nestlea. Analitičari ocjenjuju da je industrija kave trenutno u trendu preslagivanja koji je pivarska industrija prošla prije desetak godina. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close