Troje kandidata za premijera dodatno raskolilo omražene konzervativce

Autor: Tomislav Pili , 23. listopad 2022. u 22:01
Nekadašnja ministrica obrane Penny Mordaunt ima ambicije za preuzimanje vodstva stranke, Foto: Reuters

U 15 sati bit će poznati rezultati unutarstranačkih izbora za predsjednika vlade.

Liz Truss na mjestu premijerke britanske vlade završena je priča, a već počinju “dvorske igre” u kojima se pojavljuju stara, ali i neka nova imena. Pad Liz Truss nakon samo 45 dana veliki je problem za Konzervativnu stranku, a neki članovi, prema pisanju Reutersa, smatraju da stranka neće oprati svoju reputaciju još niz godina. Pritisak je tim veći jer su konzervativci imali tek tri dana da razmisle kome će dati povjerenje za premijersku dužnost.

Neki ga vole, a neki ne

Prema navodima britanskih medija, u izbor za nasljednika (ili nasljednicu) Liz Truss ući će onaj tko danas do 14 sati po tamošnjem vremenu prikupi podršku najmanje stotinu parlamentarnih zastupnika iz redova Konzervativne stranke kojih je 357 ukupno. Ako samo jedan kandidat dobije toliku podršku, automatski će postati premijer. Ako ih bude dva ili više, članovi stranke glasat će putem interneta i tako odlučiti pobjednika do petka 28. listopada.

Prema tvrdnjama upućenih izvora krajem prošloga tjedna, prvi favorit da postane četvrti britanski premijer u četiri godine je Rishi Sunak, bivši analitičar Goldman Sachsa koji je postao britanski ministar financija netom prije izbijanja pandemije koronavirusa početkom 2020. godine.

Sunaku u prilog ide da je ispravno uočio kako fiskalni plan Liz Truss nije dobar za gospodarstvo. Međutim, i dalje je omražen u dijelu članstva Konzervativne stranke jer je tijekom ljeta pomogao u izbijanju nezadovoljstva prijašnjim premijerom Borisom Johnsonom. Ipak, među parlamentarnim zastupnicima Sunak uživa prilično povjerenje. Podsjetimo, tijekom unutarstranačkih nominacija u srpnju dobio je 137 glasova, a Truss je osvojila 113 glasova. Ipak, na kraju je volja stranke otišla na stranu sada već bivše premijerke.

Zagovornici Sunaka na premijerskoj poziciji smatraju kako bi on bio prava osoba za obnovu ekonomskog kredibiliteta Konzervativne stranke nakon katastrofe koju je režirao dvojac Truss-Kwarteng. Dominic Raab, nekadašnji zamjenik premijera, pozvao je članove da podrže Sunaka. “On ima plan i vjerodostojnost da obnovi financijsku stabilnost, pomogne u snižavanju inflacije i osmisli održivo smanjenje poreza tijekom mandata”, kazao je Raab.

Nešto veće simpatije među članstvom ima Penny Mordaunt, nekadašnja ministrica obrane, koja ima najviše šanse da Sunaku stane na put u useljavanju u Downing Street 10. Podršku Mordaunt već je iskazalo nekoliko prominentnih članova stranke, među kojima je i nekadašnja ministrica poduzetništva Andrea Leadsom te bivša ministrica kulture Maria Miller. Inače, Mordaunt sebe navodno vidi na čelu konzervativaca, posebno ako stranka na idućim parlamentarnim izborima doživi poraz od laburista.

Kako sada stvari stoje, to nije nemoguć scenarij: Konzervativna stranka trenutno uživa najnižu podršku među biračima otkako postoje ispitivanja javnog mnijenja u toj zemlji, od svega 14 posto. Laburisti imaju 53 posto podrške.

Izdani, a kasnije i izigrani

No, tom bi dvojcu račune mogao pomrsiti Boris Johnson, prethodnik Liz Truss koji je lagao parlamentu u vezi zabava u vrijeme epidemioloških restrikcija. Johnson očito iskorištava trenutni kaos na britanskoj političkoj sceni kako bi opet zasjeo na vrh.

U tom je naumu već prikupio simpatizere. Tako zastupnik Tom Pursglove kaže za Financial Times kako su birači 2019. pokazali kako žele Johnsona na čelu vlade. “Mnoštvo naših birača osjetilo se izdanima kada je dao ostavku i utemeljeno bi se osjećali izigranima ako ne bi bio u ovom izboru”, kazao je Pursglove.

Bivši premijer i dalje je popularan među konzervativnim dijelom stranke. No to ne znači da bi mogao prikupiti stotinu glasova zastupnika. S druge strane, dobar dio parlamentarnih zastupnika iz redova torijevaca zgrožen je idejom da se Johnson vrati za kormilo vlade, i to svega nekoliko mjeseci od ostavke. Sir Roger Gale, jedan od veterana stranke, kazao je za Times Radio da će dati ostavku ako se Johnson vrati. Dodao je i kako parlamentarni odbor još nije završio istragu o Johnsonovim neistinitim tvrdnjama o zabavama u premijerskoj rezidenciji.

Neizvjesnost oko toga tko će preuzeti britansku vladu odrazila se na vrijednosti britanskih obveznica i funte. Prinos na 10-godišnju obveznicu u petak je porastao 0,12 postotna boda na 4,02 posto, a vrijednost funte oslabila je 0,8 posto.

Ekonomisti banke ING smatraju kako je glavni rizik za financijska tržišta u mogućnosti da novi premijer odbaci porezni plan ministra financija Jeremyja Hunta koji je prošloga tjedna smirio burze.

Komentirajte prvi

New Report

Close