Trijumf ‘sultana’ srušio tečaj lire

Autor: Tomislav Pili , 25. lipanj 2018. u 22:00
Recep Tayyip Erdogan vladat će Turskom do 2023. godine/REUTERS

Nakon objave da je turski predsjednik osvojio 53 posto glasova, tečaj potonuo za tri posto.

Izborna pobjeda turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u ponedjeljak je dodatno srušila tečaj turske lire zbog zabrinutosti kako će se njegova – sada gotovo apsolutna politička moć – odraziti na gospodarstvo.

Izborno vijeće u ponedjeljak rano ujutro objavilo je da je Erdogan na nedjeljnim predsjedničkim izborima osvojio gotovo 53 posto glasova. K tome, njegova Stranka pravde i razvoja s 42 posto glasova zadržala je većinu u parlamentu u koaliciji s ultranacionalističkim strankama. Po objavi vijesti tečaj lire prvo je skočio, no potom je okrenuo smjer. Oko 11 sati jedan dolar vrijedio je 4,68 lira što je pad za tri posto u odnosu na najvišu dnevnu vrijednost.

Podsjetimo, lira je samo ove godine izgubila petinu vrijednosti, a središnja banka očajničkim mjerama pokušava spriječiti daljnje klizanje.

Međutim, bez značajnijeg uspjeha. Za Erdogana su nedjeljni izbori bili najveći izazov u 15 godina. Pobjeda mu omogućuje velike izvršne ovlasti koje je dugo tražio te mu osigurava vladavinu do 2023. godine. "Novi turski sultan" u pobjedničkom obraćanju opetovano je nazvao svoje protivnike neprijateljima demokracije koristeći se nacionalističkim osjećajima pojačanima nakon neuspješnog puča u srpnju 2016. godine.

"Nećemo se zaustaviti sve dok Turska – koju smo spasili od urotnika, pučista i političkih i gospodarskih neprijatelja, uličnih bandi i terorističkih organizacija – ne bude među vodećih 10 gospodarstava u svijetu", rekao je u nedjelju Erdogan. Njegov glavni protukandidat Muharrem Ince prihvatio je poraz u ponedjeljak i rekao da se dogodila izborna prijevara, ali ne u opsegu da bi mogla promijeniti izborni rezultat. "Ovo su bili nepošteni izbori", rekao je Ince, član sekularne Republikanske narodne stranke.

Komentirajte prvi

New Report

Close