Triglav i Sava Re pokreću zajednički zdravstveni centar

Autor: Poslovni dnevnik , 30. rujan 2018. u 22:00
Ortopedska i vaskularna kirurgija usluge su koje bi mogli nuditi Triglav i Sava/Petar Glebov/PIXSELL

Partneri razmišljaju o specijalističkoj ambulanti, ali malo je vjerojatno da će imati bolnicu jer bi to znatno povećalo troškove.

Triglav Osiguranje i Sava Re, u većinskom državnom vlasništvu, pokrenuli su zajednički projekt, počet će pružati zdravstvene usluge. Još uvijek istražuju što će ponuditi Slovencima, vjerojatno usluge na koje se dugo čeka u javnom zdravstvenom sustavu, a prema pisanju Financa ortopedska i vaskularna kirurgija su među uslugama koje imaju najveći potencijal za zajednički zdravstveni centar. 

Snižavanje cijena
Odluka o tome hoće li se natjecati s osiguravateljem Adriatic Slovenica (AS) koji već nudi zdravstvene usluge i tvrdi da na taj način učinkovito smanjuju cijene usluga u javnom sektoru, pada do kraja godine. Triglav i Sava Re osnovali su zajedničku projektnu tvrtku ZTSR – istraživanje tržišta u kojoj oboje imaju po 50 posto udjela. Direktor tvrtke je Aleš Aberšek, bivši čelnik Save i kratkoročni član uprave Telekoma Slovenije za financije. 

Partneri razmišljaju, navodi Delo, o otvaranju specijalističke ambulante, ali malo je vjerojatno da će imati bolnicu s krevetima odnosno noćenjem pacijenata, jer to značajno povećava troškove. Novu uslugu partneri vide kao financijsku investiciju koja će dugoročno omogućiti povrat. Usto, mijenja se aktivnost osiguranja, pada dobit, a osiguravajuća društva teško ostvaruju plus sa zdravstvenim osiguranjem. 

U praksi, poslovanje bi se odvijalo tako da bi nakon dobivanja uputnice od liječnika opće prakse osiguranika vodili kroz cijeli proces do završetka liječenja. Sličnu uslugu već ima Adriatic Slovenica, koja kaže da su osiguranici na pregled liječnika specijalista čekali manje od 10 dana i da su s takvim uslugama također učinkoviti u snižavanju cijena specijalističkih usluga na tržištu.

Promjene u poslovanju
U prvoj polovici ove godine Grupa Triglav ostvarila je 465,9 milijuna eura neto prihoda od premije, što je za šest posto više nego u istom razdoblju prošle godine, prema nerevidiranom polugodišnjem izvješću. Dobit prije oporezivanja smanjena je za 16 posto, na 35,6 milijuna eura, što u Triglavu tumače velikim odštetnim zahtjevima u drugom tromjesečju i nižim prinosima na financijske investicije. Neto dobit je pala za 17 posto, na 30 milijuna eura.

U prvoj polovici godine matično društvo Triglav Osiguranje ostvarilo je pet posto više neto prihode nego premije osiguranja, odnosno 273,8 milijuna eura. Dobit prije oporezivanja pala je 21 posto na 32,1 milijun eura, a neto dobit za 23 posto na 27,2 milijuna eura. Grupa Sava Re u prvoj polovici ove godine prikupila je 308,6 milijuna bruto premije, što je 3,7 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Neto prihod od premija porastao je za 4,3 posto na 240,1 milijun eura, dok je neto dobit pala 17 posto na 14,2 milijuna eura. Matična tvrtka Sava Re ostvarila je 93,2 milijuna eura bruto premije, što je 2,3 posto manje nego u prvoj polovici prošle godine. Neto prihod od premije porastao je za 6%, na 63,4 milijuna eura, a neto dobit tvrtke za 20% na 37,6 milijuna eura. 

Tužba Upravnom sudu

Adris u borbi za povećanje vlasničkog udjela
Hrvatska Adris grupa je početkom svibnja ove godine potvrdila da je od slovenskog regulatora zatražila dopuštenje za povećanje svog vlasničkog udjela u Savi Re, drugoj najvećoj slovenskoj osiguravajućoj kompaniji čiji je pretežiti udio u vlasništvu države. Međutim, do toga nije došlo, a zahtjev je odbačen. Nakon toga, Adris i njegovo Croatia osiguranje su u lipnju uložili tužbu Upravnom sudu jer im slovenska Agencija za nadzor osiguranja (AZN) nije dala dopuštenje za povećanje vlasničkog udjela u Savi Re iznad 20 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close