Trgovci strahuju da će u ovom slučaju građani ostati gladni

Autor: Tomislav Pili , 09. travanj 2020. u 11:51
Trgovci očekuju da će se tijekom mjera izolacije promet povećati za 15 do 20 posto/REUTERS

Trgovački lanci vjeruju da će trenutni pad potražnje biti kratkoga daha s približavanjem Uskrsa, ali i topljenjem ranije stvorenih kućnih zaliha.

Veliki britanski trgovački lanci pribojavaju se da neće moći zadovoljiti potražnju uoči uskršnjih blagdana ako im se ne dopusti duže radno vrijeme ili ublažavanje mjera o socijalnom distanciranju uvedenih radi obuzdavanja epidemije koronavirusa.

Kako piše Reuters, mjere izolacije uvedene u Ujedinjenom Kraljevstvu – kao uostalom i u većini drugih država – zatvorile su restorane, barove, školske i radničke kantine, pa su teret prehrane nacije od 60 milijuna stanovnika u potpunosti prebacile na trgovačke lance. Konkretno, trećina potrošnje hrane u Velikoj Britaniji „prebačena“ je u supermarkete.

Iako je udjel internetske kupnje sa 8 posto prije pandemije porastao na 15 posto, 85 posto trgovine i dalje se odvija u fizičkim trgovinama.

„Problem je u pitanju možete li nahraniti 60 milijuna ljudi pri broju kupaca koji ulaze u trgovinu uz ovakve mjere socijalnog distanciranja? Ili će se morati produžiti radno vrijeme ili promijeniti pravila socijalnog distanciranja“, izjavio je za Reuters jedan predstavnik trgovačke branše koji je želio ostati anoniman.

Britanska vlada uvela je mjere ograničavanje kretanja i socijalnog distanciranja 23. ožujka, a u četverotjednom razdoblju prije proglašenje mjera trgovine su zabilježile skok prometa od 20 posto.

Kako nahraniti ljude

Procjenjuje se da su Britanci potrošili dodatnih milijardu funti stvarajući kućne zalihe hrane i higijenskih potrepština, pa je promet u tom razdoblju dosegao rekordnih 10,8 milijardi funti. Skraćenjem radnog vremena, ograničavanjem broja kupaca koji mogu istovremeno biti u trgovini te ograničenjem kupnje pojedinih artikala promet je donekle oslabio posljednjih tjedana.

Međutim, trgovci vjeruju da će pad potražnje biti kratkoga daha s približavanjem Uskrsa, ali i topljenjem ranije stvorenih zaliha.

„Velika četvorka“ na britanskom maloprodajnom tržištu – Tesco, Sainsbury’s, Asda i Morrisons – zaposlili su stoga dodatnih nekoliko desetak tisuća radnika s obzirom da tijekom trajanja mjera izolacije računaju na porast prometa za 15 do 20 posto, tvrde upućeni izvori. Uz dodatno zapošljavanje, trgovcima poslovanje opterećuje i veliki pritisak na internetsku kupnju i dostavu.

Stoga je tržišni lider Tesco jučer objavio kako očekuje dodatne troškove poslovanja od 925 milijuna funti tijekom ove godine. Tesco je samo u posljednja dva tjedna zaposlio dodatnih 45.000 radnika kako bi zadovoljio potražnju i zamijenio radnike na bolovanju.Trgovački lanci također razmatraju apeliranje na kupce neka rjeđe odlaze u veće kupnje, a ne češće u manje, kao što je sada slučaj.

Dodatno zapošljavanje

Sainsbury’s je prošloga petka zatražio od kupaca da ne dolaze u grupama, već da samo jedan član obitelji obavi kupovinu za cijelo kućanstvo.

Međutim, širenjem zaraze – u ponedjeljak je Ujedinjeno Kraljevsto brojalo 213.181 oboljelog te 6159 preminulih od COVID-19 – trgovački lanci razmatraju i radikalnije mjere. Primjerice, obvezno korištenje maski koje bi stajale na ulazu u trgovinu. „To će postati uobičajeno kao i uzimanje kolica ili košarice“, prognozira jedan direktor trgovačkog lanca.

Komentirajte prvi

New Report

Close