Treći put sporazum o gradnji vjetroparka

Autor: Poslovni.hr , 10. svibanj 2016. u 22:00
Ukupna snaga vjetroparka iznost će 48 megavata, Foto: PD

Mostar je odluku o podizanju šesnaest vjetroturbina na Podveležju donio još prije devet godina, a prvi ugovor potpisan je 2011. godine, uz nekoliko aneksa, ali bez rezultata.

Predstavnici Grada Mostara, Ljubo Bešlić, ministar gospodrstva Hercegovačko – neretvanske županije Željko Laketić, i Elektroprivrede BiH, izvršni direktor za kapitalne investicije Senad Salkić, potpisali su u Mostaru Program o međusobnoj suradnji za realizaciju projekta izgradnje vjetroelektrane Podveležje koji predviđa izgradnju 16 vjetroturbina. Projekt je vrijedan oko 160 milijuna maraka (oko 640 mil. kuna), a Elektroprivreda BiH je novac osigurala iz kredita njemačke razvojne banke KfW.

Prvi kilovati električne energije iz mostarske vjetroelektrane trebali bi poteći do kraja 2018. godine. Iako je ugovor slične sadržane potpisan još 2011. godine, a nakon toga u još nekoliko navrata potpisivani su aneksi ugovora, predstavnici EPBiH i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić vjeruju kako više neće biti kašnjenja u realizaciji projekta.

“Grad Mostar neće dati saglasnost na novi produžetak koncesije. Već jednom smo potpisali ugovor s Elektroprivredom BiH o početku izgradnje, ali je nakon općih izbora Alijansa potrošila novac na nešto drugo. Onda se tražio produžetak koncesije koji smo dali, pa se opet sljedećih četiri godine ništa nije radilo i tako smo došli do toga da potpisujemo novi sporazum”, istaknuo je gradonačelnik Bešlić. Naime, još 2007. godine Gradsko vijeće Mostara donijelo je odluku o izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Podveležje.

Izvršni direktor za kapitalne investicije EPBiH Senad Salkić kazao je da će ukupna instalirana snaga vjetroparka Podveležje iznositi 48 megavata. EPBiH i Grad Mostar sufinancirat će izgradnju lokalnih cesta do ulaza u vjetropark.

Komentirajte prvi

New Report

Close