Treće tromjesečje značajno ublažilo smanjenje ovogodišnjeg prometa u najvećoj luci Europe

Autor: Poslovni dnevnik , 21. listopad 2020. u 22:00
Broj pretovarenih kontejnera u Rotterdamskoj luci manji je dva posto/REUTERS

Broj pretovarenih kontejnera bio je dva posto manji nego u istom razdoblju lani.

Obujam pretovarenog tereta u luci Rotterdam oporavio se u trećem tromjesečju nakon dubokog pada uzrokovanog pandemijom koronavirusa u prvoj polovini godine, objavile su u srijedu lučke vlasti.

Pretovar sipkih poljoprivrednih sirovina, željezne rude, biomase i robe iz kamiona na brodove značajno se poboljšao na kraju trećeg tromjesečja, a porastao je i broj kontejnera koji su stigli u najveću europsku morsku luku.

“Obujam pretovarenog tereta značajno se poboljšao u mnogim segmentima u usporedbi s drugim tromjesečjem“, priopćila je lučka uprava. Podaci za prvih devet mjeseci pokazuju ipak duboke tragove pandemije, uz pad obujma pretovarenog tereta za 8,8 posto u odnosu na prošlu godinu, na 322,3 milijuna tona.

Pretovar sirove nafte pao je 8 posto a pretovar željezne rude i ugljena oko 30 posto.

Broj pretovarenih kontejnera bio je dva posto manji nego u istom razdoblju lani. Rotterdamska luka je u travnju upozorila da bi zbog pandemije promet ove godine mogao pasti 20 posto.

“Još je prerano za pouzdanu procjenu je li najgore iza nas, u ekonomskom smislu. Unatoč tome, ohrabruje me oživljavanje međunarodnih trgovinskih tokova i otpornost našeg gospodarstva”, rekao je izvršni direktor luke Allard Castelein.

Komentirajte prvi

New Report

Close