Treća najveća donacija u povijesti namijenjena klimi

Autor: Tomislav Pili , 18. veljača 2020. u 22:00

Izdašnije donacije u humanitarne svrhe do sada su dali samo Helen Walton i Warren Buffett.

Jeff Bezos, prvi čovjek internetskog trgovca Amazona koji se ne može pohvaliti blagotvornim utjecajem na klimu odlučio je donirati čak 10 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promjena.

Kako prenosi Reuters, najbogatiji čovjek na svijetu – s imovinom od 130 milijardi dolara, prema podacima Blooombergoovg indeksa milijardera – novac će usmjeriti znanstvenicima, aktivistima i neprofitnim organizacijama koje se bore za zaštitu okoliša i protiv efekata klimatskih promjena.

U zakladi
Novac će biti dostupan u zasebnoj zakladi pod nazivom Bezos Earth Fund, a 10 milijardi dolara je “za početak”, stoji u Bezosovoj objavi. “Klimatske promjene najveća su prijetnja našem planetu”, objavio je Bezos na svom Instagram profilu, prenosi Reuters.

“Želim surađivati sa svima koji nastoje pronaći učinkovit način borbe protiv devastirajućeg udara klimatskih promjena na planet kojeg svi dijelimo”, dodao je Amazonov osnivač. Prve dodjele novca iz Bezos Earth Funda očekuju se tijekom ovog ljeta. Iako 10 milijardi dolara predstavlja manje od 8 posto Bezosova bogatstva, radi se o jednoj od najvećih pojedinačnih donacija u humanitarne svrhe u povijesti.

Ispred njega je samo Helen Walton, supruga osnivača trgovačkog lanca Walmart Sama Waltona koja je 2007. donirala 16,4 milijarde dolara te Warren Buffett koji je godinu ranije najavio donaciju od 36 milijardi dolara.

Valja istaknuti kako je emisijama stakleničkih plinova koje su dovele do klimatskih promjena doprinijela i njegova kompanija. Naime, div internetske prodaje godišnje isporuči 10 milijardi paketa koje razvozi golemi cestovni i zračni vozni park, a Amazonovi podatkovni centri također imaju značajan ugljični otisak.

Pritisak zaposlenika
Valja podsjetiti i kako je kompanija pod pritiskom zaposlenika koji traže da se učini više u zaštiti okoliša. Prošloga su svibnja tisuće Amazonovih zaposlenika potpisali peticiju kojom su tražili da kompanija objavi kako namjerava odgovoriti na klimatske promjene, a dobar dio njih u rujnu se odlučio i na obustavu rada.

Dan prije štrajka kompanija je objavila da će do 2040. postati ugljično neutralna, 10 godina prije roka postavljenog u Pariškom klimatskom sporazumu. K tome, kupit će i 100.000 električnih dostavnih vozila.

“Amazonovi zaposlenici za klimatsku pravdu”, skupina koja je organizirala lanjski štrajk, objavila je kako aplaudira Bezosovoj filantropiji, ali da jedna ruka ne može dati ono što druga uzima. Stoga su pozvali Amazon na prestanak suradnje s naftnim kompanijama i financiranje think-tankova koji negiraju klimatske promjene.

Inače, pridruživanje borbi protiv klimatskih promjena postalo je popularno među svjetskim bogatašima posljednjih godina. Među najvećim donatorima u području zaštite okoliša su osnivač Microsofta Bill Gates, zatim milijarder Michael Bloomberg te hedge fond menadžer Tom Steyer.

Komentirajte prvi

New Report

Close