Trbonjača: Novi soj ima evolucijska unaprjeđenja koja bi mogla rezultirati većim širenjem u populaciji

Autor: Poslovni.hr , 05. rujan 2021. u 09:30
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Soj nazvan po 12. slovu grčkog alfabeta, još je početkom kolovoza otkriven u belgijskom gradu Zaventemu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prati novu varijantu koronavirusa Mi koji se pojavio u Kolumbiji, a koju je na jučerašnjoj konferenciji za novinare spomenuo ministar zdravlja Vili Beroš.

Riječ je o mutaciji B.1.621 koja se pojavila i u drugim zemljama Južne Amerike te u Europi, a novi soj koronavirusa od siječnja je prisutan u 39 zemalja.

Mi, inače nazvan po 12. slovu grčkog alfabeta, još je početkom kolovoza otkriven u belgijskom gradu Zaventemu, u blizini Bruxellesa, gdje je obolio 21 štićenik doma za starije, svi u osamdesetim ili devedesetim godinama, od kojih je sedmero preminulo.

– Jedan štićenik bio je pozitivan na koronavirus i bio je neizlječivo bolestan. Drugi je bio na palijativnoj skrbi. Tu je još pet smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom – izvijestila je ravnateljica medicinske službe Doma za starije “Ter Burg” Kathleen Boyders. Dodala je da su svi bili cijepljeni.

– Kolumbijski soj ima neke mutacije koje nalazimo u drugim opasnim sojevima, primjerice u alfa, beta i gama soju, koje virusima daju povećanu zaraznost i mogućnost da izbjegavaju imunost. Čak ima sličnu mutaciju koju nalazimo u delta soju te prema tome vidimo da kolumbijski soj ima evolucijska unaprjeđenja koja bi mogla rezultirati većim širenjem u populaciji – upozorio je još početkom kolovoza epidemiolog Zlatko Trobonjača, dodavši kako ne vjeruje da će se proširiti i potisnuti delta soj.

Komentirajte prvi

New Report

Close