Toyota spremna smanjiti izvoz u SAD zbog Trumpa

Autor: Poslovni dnevnik , 23. srpanj 2018. u 22:00
Japanci čekaju preciznu informaciju o američkom povećanju tarifa/Reuters

Iako Toyota u SAD-u ima 11 tvornica, većinu od 2,4 milijuna vozila koliko ih se tamo godišnje proda izvezu iz neke druge zemlje.

Toyota bi mogla obustaviti izvoz nekih od svojih modela u SAD-u ako američki predsjednik Donald Trump ispuni svoje prijetnje o povećanju tarifa za vozila. 

Kako je naveo izvršni direktor kompanije Toyota za sjevernoameričko tržište, Jim Lenz, japanski proizvođač automobila trenutno analizira kako će te tarife uticati na svaki od njegovih modela.

"Ako se tarife za vozila povećaju od 10 do 25 posto, morat ćemo dobro razmisliti o našim sljedećim koracima. Nekim modelima ćemo možda povećati cijenu, dok za neke druge modele možda obustavimo prodaju, što će rezultirati manjim izborom za kupce", najavio je Lenz.

Iako Toyota trenutno podiže svoju jedanaestu tvornicu na području SAD-a, više od polovine od 2,4 milijuna vozila, koliko ih je ta kompanija lani prodala na američkom tržištu, dolazi iz uvoza.

Najpopularniji model kompanije Toyota u SAD-u i dalje je RAV4, koji se na to tržište uvozi iz Kine i Kanade. Također, čak 95 posto modela Toyotinog Lexus RX na to se tržište uvozi iz susjedne Kanade, gdje su Japanci također izgradili tvornice.

Ipak, i dalje se veliki broj automobila te kompanije proizvodi u SAD-u. Među njima je i model Camry, koji je prošle godine prodan u 387.000 komada. Čak 97 posto vozila tog modela se proizvodi u postrojenju u Kentuckyju.

Komentirajte prvi

New Report

Close