Toyota povlači više od 2,4 milijuna automobila: Pogreška bi mogla izazvati nesreće

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. listopad 2018. u 11:41
Foto: Reuters

Glasnogovornik tvrtke rekao je da će vlasnici pogođenih vozila biti pozvani.

Japanski automobilski div Toyota priopćio je u petak da će povući više od 2,4 milijuna hibridnih automobila zbog pogreške koja bi mogla izazvati nesreće, samo mjesec dana nakon povlačenja oko milijun hibridnih vozila zbog druge vrste problema.

Tvrtka je u rujnu objavila da povlači više od milijun hibridnih vozila diljem svijeta zbog problema s električnim žicama koji bi mogao prouzročiti požar u automobilu.

Ovo zadnje povlačenje zahvaća nekoliko modela Toyotinog Priusa i Aurisa koji su proizvedeni između listopada 2008. i studenoga 2014. Više od milijun zahvaćenih vozila je u Japanu. Još 830.000 nalazi se u Sjevernoj Americi, 290.000 u Europi, 3000 u Kini, a ostatak je u drugim dijelovima svijeta.

Hibridni automobili za pokretanje koriste dva ili više izvora energije, umjesto jednog kao kod tradicionalnih automobila. Najčešća je kombinacija benzinskog ili dizelskog motora s elektromotorom.

Tvrtka je objavila da zasad nije bilo nijednog stvarnog slučaja kvara, ali bi se u 'posebnim okolnostima' moglo dogoditi da vozilo ostane bez pogona prilikom prelaska na 'failsafe' način vožnje. "Premda bi upravljanje i kočenje ostalo operativno, pri vožnji u većim brzinama moglo bi doći do povećanog rizika od sudara", navodi Toyota.

Glasnogovornik tvrtke rekao je da će vlasnici pogođenih vozila biti pozvani, te da bi se problem trebao riješiti nadogradnjom softwarea, što bi trebalo trajati oko 40 minuta.

Komentirajte prvi

New Report

Close