Ekspresno pristali povećati plaće radnicima, skok najveći u 20 godina

Autor: Ana Blašković , 23. veljača 2023. u 13:12
Proizvođač automobila Toyota je jedan od najvećih poslodavaca u Japanu/Shutterstock

Nekoliko sati kasnije i druga velika kompanija iz sektora je objavila da diže plaće radnicima pet posto.

Najveći svjetski proizvođač automobila Toyota Motor Corporation pristao je na zahtjev sindikata za najvećim povećanjem osnovne plaće u dva desetljeća.

Na valu poziva tvrtkama da povećaju plaće koje u toj zemlji desetljećima stagniraju, kompanija će dogovorila i veće isplate bonusa, piše Reuters. Dogovor sa sindikatima značajan je jer je Toyota jedan od najvećih poslodavaca u Japanu i dugo je bila predvodnik proljetnih pregovora o zapošljavanju, koji su trenutno u punom jeku u velikim tvrtkama.

Očekuje se da će mnogi od njih brzo zaključiti upravo zato što vlada traži skok primanja kako bi se umanjio teret rekordne inflacije koja nagriza životni standard.

Borba s inflacijom
Budući predsjednik proizvođača automobila Koji Sato rekao je da odluka o prihvaćanju zahtjeva sindikata u cijelosti u prvom krugu razgovora nije bila namijenjena samo Toyoti, već i “industriji u cjelini, u nadi da će dovesti do iskrenih razgovora između rada i upravljanja u svim tvrtkama”.

Prema pisanju Reutersa, nekoliko sati nakon Toyotine objave, konkurentska kompanija Honda Motor izjavila je da je pristala na zahtjeve sindikata za povećanje plaća od 5 posto. Prosječno mjesečno povećanje osnovne plaće od 12.500 jena (92,70 dolara) u Hondi najveći je skok od 1990. godine.

Toyota, zajedno sa sindikalnom federacija koja predstavlja 357.000 radnika Toyotine grupe, rekla je da je osnovno povećanje plaća najveće u dva desetljeća, no oboje strane zasad su odbile objavili o kojem je postotku povećanja primanja riječ. Uz inflaciju od oko 4% (CPI), najvišu razinu u 40 godina nakon desetljeća deflacije, Japan je pod rekordnim pritiskom da poveća plaće kako bi oživio potrošnju i rast gospodarstva.

Ipak, analitičari sumnjaju da će povećanja plaća ostati ograničena samo na velike tvrtke poput Toyote jer je tamošnje gospodarstvo bori da održi glavu iznad vode. U zadnjem tromjesečju godine Japan je izbjegao recesiju, ali je rast BDP-a bio niži od očekivanja. Za male i srednje tvrtke, čija je sposobnost prelijevanja troškova na krajnje kupce bitno više ograničena, to znači da će si teško moći priuštiti povećanje plaća radnicima.

Povećanje plaća u Toyoti vrijedit će i za radnike sa skraćenim radnim vremenom te starije ugovorne zaposlenike. Kompanija je pristala i na zahtjev sindikata za jednokratnim isplatama bonusa u vrijednosti 6,7 mjesečnih plaća, prenosi Reuters.

Pozivi poslodavcima
Toyota je rekla da će se povećanje plaća također odnositi na radnike sa skraćenim radnim vremenom i starije ugovorne radnike te je pristala na zahtjev sindikata za jednokratnim isplatama bonusa u vrijednosti od 6,7 mjesečnih plaća.

Takaaki Sakagami, zamjenik glavnog tajnika Saveza sindikata Toyotinih radnika, istaknuo je zadovoljstvo sindikata brzim dogovorom s tvrtkom. Premijer Fumio Kishida pojačao je pozive poslodavcima da ubrzaju povećanje plaća upozoravajući ih na povratak stagflacije budu li plaće rasle sporije od povećanja cijena.

Stagflacija je kolokvijalan naziv za kombinaciju stagnantnog rasta ekonomije i ubrzanog rasta cijena. Osim proizvođača automobila, Fast Retailing, krovna kompanija odjevnog brenda Uniqlo, prošlog je mjeseca rekao da će povećati plaće do 40 posto, što je potaknulo očekivanja da će veliki proizvođači ponuditi više na godišnjim pregovorima o plaćama sa sindikatima ovog proljeća.

Proizvođač videoigara Nintendo Co Ltd (7974.T) prethodno je ovog mjeseca rekao da planira povećati osnovnu plaću radnika deset posto unatoč smanjenju prognoze dobiti za cijelu godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close