Totalni trgovinski rat Amerike s Kinom

Autor: Tomislav Pili , 07. prosinac 2018. u 15:03
Meng Wanzhou uhićena je 1. prosinca u zračnoj luci u Vancouveru/REUTERS

Ugledna konzultantska kuća Eurasia procjenjuje da su ovim potezom u potpunosti ‘skinute rukavice’.

Nade da će se dogovoreno "primirje" u trgovinskom ratu Kine i Amerike uobličiti u trajni mir u potpunosti su se rasplinule u četvrtak nakon vijesti da SAD očekuje izručenje financijske direktorice Huaweija koja je ujedno i kći osnivača te kompanije, Rena Zhengfeija.

Kako navode agencije, Meng Wanzhou uhićena je još 1. prosinca u zračnoj luci u Vancouveru prilikom presjedanja na drugi let. Prema priopćenju kanadskog ministarstva pravosuđa, Meng je uhićena temeljem američkog naloga zbog kršenja američkih sankcija prema Iranu. Podsjetimo, američke vlasti pratile su Huawei barem od 2016. zbog navodnog kupovanja američkih proizvoda za Iran i druge zemlje koje su pod američkim sankcijama.

 

1 mlrd.

dolara kazne platio je ZTE zbog kršenja američkih sankcija

Pred sud će radi saslušanja Meng biti dovedena danas, a prijeti joj izručenje u SAD. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je u četvrtak od Kanade da smjesta oslobodi Meng Wanzhou. Peking je od Kanade i SAD-a zatražio da razjasne razloge njezina uhićenja, prenosi Reuters i ističe da je ovaj incident zadao novi udarac nadi u popuštanje trgovinskih napetosti između Kine i SAD-a. Za uglednu konzultantsku kuću Eurasia Group, ovaj potez označava da su Kina i Amerika u potpunosti "skinule rukavice" u trgovinskom ratu.

"Peking će vjerojatno žestoko reagirati na ovo posljednje uhićenje državljana Kine u trećoj državi zbog kršenja američkih zakona", ocjenjuju analitičari te tvrtke. Da se situacija praktički preko noći snažno pogoršala govori i pisanje nacionalističkog tabloida Global Times, bliskog Komunističkoj partiji. "Kina treba biti u potpunosti spremna za eskalaciju trgovinskog rata sa SAD-om jer ta država neće ublažiti svoj stav prema Kini, a uhićenje direktorice Huaweija je evidentan primjer", objavile su te novine.

K tome, korisnici društvene mreže Weibo pozvali su na bojkot Appleovih proizvoda i kupnju Huaweijevih mobitela. Jia Wenshan, profesor na kalifornijskom sveučilištu Chapman, ocijenio je za Reuters da je uhićenje dio šire geopolitičke strategije Trumpove administracije suzbijanja kineskih interesa i nosi "golem rizik propasti američko-kineskih trgovinskih pregovora. Da situacija nije bezazlena vidljivo je i iz potonuća cijena dionica proizvođača računalne opreme širom svijeta. Naime, eventualno uvođenje sankcija Huaweiju – drugom svjetskom proizvođaču telefona – imao bi ozbiljne posljedice na globalne lance dobave u tehnološkom sektoru. 

Komentirajte prvi

New Report

Close