Toplinski val srušio cijene na burzi plina ispod predratne razine

Autor: Mladen Miletić , 04. siječanj 2023. u 05:11
Cijena mjesečnog ‘paketa’ na nizozemskom TTF-u spustila se na 70,3 eura po megavatsatu/Reuters

Povoljna situacija na burzi plina mogla se osjetiti već u prosincu.

Bio je to najtopliji novogodišnji doček od početka mjerenja, u nekim dijelovima Austrije temperatura je dosegla i 20 stupnjeva Celzijevih, a u većini pokrajina kretala se oko 15 stupnjeva, piše bečki Die Presse.

Iako su takvi podaci zabrinjavajući u pogledu klimatskih promjena, ovoga su puta bili i razlog za veselje jer je toplinski val značajno utjecao na smanjenje potrošnje grijanja te zatim doveo i do značajnog pada cijene plina koja se spustila na razinu ispod one na kojoj je bila s početkom rata u Ukrajini.

Tako se primjerice na nizozemskoj “burzi plina” TTF u ponedjeljak ujutro avansna mjesečna cijena spustila na svega 70,3 eura po megavatsatu. Cijena je neznatno veća od predratne i kad je u pitanju “tromjesečni paket”, a razlika od 30 eura još se očituje samo kad su u pitanju godišnji paketi.

Povoljna situacija na burzi plina mogla se osjetiti već u prosincu, na što je uz izostanak dubokih minusa utjecala i činjenica da su se europske zemlje manje-više uspješno snašle bez uobičajeno velikih ruskih isporuka.

O tome svjedoči i podatak da je u 2022. Gazpromova isporuka plina zemljama koje ne spadaju u ZND opala za više od 45 posto na 100,9 milijardi kubika. Još 2021. isporučivalo se 185,1 milijarda godišnje. Manjak Rusi pokušavaju pokriti isporukama u Kinu, no zbog manjkave infrastrukture to je sada nemoguće. 

Komentirajte prvi

New Report

Close