TMD u Gradačcu otvara novi pogon sa 150 radnika

Autor: Poslovni dnevnik , 12. ožujak 2018. u 13:50
S američkim partnerom TMD je već dogovorio posao vrijedan 50 milijuna eura/FOTOLIA

BiH kompanija koja proizvodi dijelove za autoindustriju planira se s njemačkim partnerom proširiti i u Babinu Gredu.

TMD Group iz Gradačca (BiH), koja proizvodi djelove za najveće svjetske kompanije u automobilskoj industriji, za nekoliko mjeseci otvora novi pogon u tom gradu. 

Kako je za BiznisInfo rekao Adem Hanić, direktor TMD Groupa, strojevi za proizvodju su već montirani, a posao u novom pogonu dobit će 150 ljudi. To je tek najava veće investicije, odnosno nove tvornice, dodao je, za koju će temeljni kamen biti položen ovog ljeta. Riječ je o greenfield investiciji za koju je kupljeno općinsko zemljište površine 14.000 kvadrata u Industrijskoj zoni II u Gradačcu.

"Nova investicija vrijedna je oko 20 milijuna eura i bit će realizirana u sljedeće tri godine. Pripremni radovi su počeli, osigurana je urbanistička dozvola i još čekamo na dozvolu za pretvorbu zemljišta. U tvornici će do 2021. godine biti zaposleno 300 radnika. Ugovor je već sklopljen s jednom američkom kompanijom i očekujemo promet od 50 milijuna eura. Cjelokupna proizvodnja ići će u izvoz, riječ je o potpuno novoj tehnologiji. Radit ćemo najveći dio sklopa mjenjača elektroautomobila u suradnji s partnerom iz Njemačke. Mi ćemo proizvoditi dijelove, koji će se sastavljati u Njemačkoj", rekao je Hanić za BiznisInfo.

Prema njegovim riječima, u planu su i drugi razvojni projekti s električnim automobilima, kao što je proizvodnja dijelova za 600.000 takvih vozila u suradnji s Japancima. Investicije neće ostati samo u Bosni i Hercegovini, planira se pokretanje joint venture poslovnog poduhvata u Babinoj Gredi u Hrvatskoj, zajedno s njemačkim partnerom. Prvi korak, kupovina zemljišta, već je učinjen. "Proizvodnja bi bila koordinirana između BiH i Hrvatske.

Ovdje bi se radilo u kovačnici, a u Hrvatskoj druge tehnologije. Projekt koji bez logističkog centra stoji 10 do 12 milijuna eura bio bi realiziran u sljedeće dvije godine. Planirano je da radnici iz Babine Grede dolaze u Gradačac na obuku. Dobijat će ovdje tehničku i tehnološku podršku dok ova tehnologija i tamo ne zaživi. Prenijet ćemo našu tehnologiju u Babinu Gredu kao što smo to već učinili u Brčkom", rekao je Hanić. TMD Group lani je zabilježio rast od 43%, a do 2021. planira dosegnuti vrijednost izvoza od 200 milijuna eura. TMD Group zapošljava 671 radnika u četiri tvornice. 

Komentirajte prvi

New Report

Close