Tko prvi uđe na kubansko tržište, najviše će profitirati

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 18. ožujak 2016. u 16:36
Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju će posjetiti Kubu/Reuters

Američki predsjednik Barack Obama ove će nedjelje započeti svoj trodnevni službeni posjet Kubi i time otvoriti poglavlje koje je deset američkih predsjednika prije njega zaobilazilo.

Nedavno ukidanje ekonomskih sankcija Iranu dokaz je da je izolacionistička politika gospodarski neisplativa, pa su otvaranju suradnje sve bliže Kuba i Sjedinjene Američke Države. Američki predsjednik Barack Obama ove će nedjelje započeti svoj trodnevni službeni posjet Kubi i time otvoriti poglavlje koje je deset američkih predsjednika prije njega zaobilazilo. Iako pri kraju mandata, Obama se nada da će stvoriti veze toliko čvrste da ih ni jedan njegov nasljednik neće moći tako lako raskinuti.

 

121mlrd.

dolara iznosi, prema procjenama, veličina kubanske ekonomije

Još iz Hladnog rata
Obama je tako na sebe preuzeo rješavanje sukoba koji datira od vremena predsjednika Dwighta Eisenhowera koji je prve sankcije Kubi nametnuo još 1958. godine te diplomatske odnose prekinuo u siječnju 1961. godine. Sadašnji američki predsjednik će se prilikom posjeta sastati s kubanskim predsjednikom Raulom Castrom, bratom Fidela Castra, što se može smatrati vrhuncem Obamine administracije po pitanju rješavanja kompliciranih političkih pitanja. Lidija Čehulić Vukadinović, profesorica na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, Obaminu inicijativu smatra jednom od najvećih političkih i demokratskih uspjeha njegove administracije.

"Sve što se ranije nije postiglo vojnim, američki je predsjednik uspio mirnim putem. Otvorenost i spremnost Kube na dijalog već su veliki korak i dokaz spremnosti na suradnju. Između SAD-a i Kube već postoje višestruke veze koje će novim prijateljstvom samo ojačati", ocjenjuje Čehulić Vukadinović.  Dodaje kako je ovo nova era za Kubu koja podrazumijeva okretanje ka tržišnoj ekonomiji i ulasku strane robe u Kubu što je ranije bilo nemoguće. "Također, privući će i investitore – Kuba ima prirodne ljepote i turistički je atraktivna. Tko prvi uđe na ovo novo tržište, najviše će prosperirati", kaže Čehulić Vukadinović. Jedan od najvažnijih povoda prvog posjeta jednog američkog predsjednika Kubi u posljednjih 88 godina upravo je postizanje konsenzusa oko ukidanja ekonomskog embarga te rješavanje složene problematike poput kršenja ljudskih prava te političkih sloboda. 

 

5890dolara

po stanovniku iznosi BDP, što je na razini Turkmenistana i Kolumbije

Rast od 70 posto
Za suradnju i kubansko tržište interes su već pokazali hotelijeri te telekomunikacijska industrija. Očekuje se da će AT&T te hotelijerski lanci Starwood i Marriott na Kubi prve ugovore sklopiti upravo za vrijeme Obamina posjeta. Verzion, američki telekomunikacijski div, već je sklopio roaming ugovor s državnom telekomunikacijskom tvrtkom ETECSA. Također, američke zrakoplovne kompanije planiraju uvođenje dodatnih komercijalnih linija i novih putnih pravila kojima će Amerikancima olakšati samostalna putovanja na Kubu, umjesto dosadašnje prakse putovanja u grupnim turama. Ranije slabljenje restrikcija u putničkom prometu između SAD-a i Kube rezultiralo je sa 70 posto više posjetitelja koji žele Kubu doživjeti "prije nego se sve promijeni", što je jedan od najčešće korištenih argumenata onih koji Kubi pristupaju – konzervatorski.

"Naš se posao povećao za 50 posto od posljednjeg prosinca", rekao je Niuris Higueras, suvlasnik havanskog restorana Atelier. No, ekspanziji ekonomske suradnje prepreke stvaraju dvovalutni kubanski monetarni sustav, rigidno tržište rada te netransparentan pravni sustav, smatra Reuters, i to je nešto na čemu se tek treba poraditi. Upravo stav Zapada o Kubi "kakva je nekoć bila" jedan je od izvora nezadovoljstva lokalnog stanovništva, dok Obamini kritičari u novoj eri američko – kubanskih odnosa vide tek dodatni izvor sredstava za kubanski represivni aparat.

Komentirajte prvi

New Report

Close