TikTok zbog kineskog zakona napušta tržište Hong Konga

Autor: Saša Paparella , 07. srpanj 2020. u 22:00
Foto: Reuters

Podaci korisnika te aplikacije nisu pohranjenii u Kini, a izik Toka stižu uvjeravanja kakoda nikad neće pristati na zahtjeve kineskih vlasti za cenzurom.

TikTok napušta tržište Hong Konga kroz nekoliko dana, kazao je glasnogovornik tvrtke za Reuters u ponedjeljak, dok su druge tehnološke kompanije, uključujući Facebook, obustavile procesuiranje vladinih zahtjeva za pristup podacima u Hong Kongu.

Aplikacija Tik Tok u vlasništvu je tvrtke ByteDance čije je sjedište u Pekingu, a čelnici te tvrtke odlučili su napustiti Hong Kong nakon uvođenja zakona o nacionalnoj sigurnosti. “U svjetlu nedavnih događaja odlučili smo obustaviti operacije aplikacije TikTok u Hong Kongu”, kazao je glasnogovornik TikToka u odgovoru na Reutersov upit.

Kompanija, koju trenutno vodi bivši direktor Walt Disneya Kevin Mayer, prethodno je poručila da “podaci korisnika aplikacije nisu pohranjeni u Kini”.

Douyin kao zamjena

Iz TikToka također stižu uvjeravanja da neće pristati na zahtjeve kineske vlade za cenzuriranjem pristupa aplikaciji ili za pristup podacima korisnika TikToka. Također su naveli da po tom pitanju “nikad nisu dobili zahtjev kineske vlade”. Prošloga kolovoza TikTok je objavio da su u Hong Kongu privukli 150.000 korisnika. Globalno je aplikacija TikTok nakon prvog kvartala ove godine u svijetu skinuta više od dvije milijarde puta na mobitel, pokazuju podaci tvrtke za analitiku Sensor Tower.

Izvor navodi da je TikTok donio odluku jer još uvijek nije jasno hoće li Hong Kong u potpunosti potpasti pod jurisdikciju kineske vlade u Pekingu. TikTok je izrađen tako da mu se ne nikako može pristupiti u ostatku Kine, što je bio dio strategije kojom se kompanija obraćala globalnom tržištu.

150

tisuća korisnika sakupila je aplikacijaTikTok u Hong Kongu, iz kojeg se sada povlače

ByteDance pokrenuo je u Kini sličnu aplikaciju za dijeljenje kratkih videa pod nazivom Douyin. Iako ta kompanija trenutno nema planove za uvođenje Douyina na tržište Hong Konga, glasnogovornik ByteDancea kazao je da aplikacija već ima značajan broj korisnika u Hong Kongu, budući da stanovnici ostatka Kine putuju i ostaju u Hong Kongu.

Kompanije Facebook i Twitter objavile su također da su obustavile obradu vladinih zahtjeva za pristup korisničkim podacima u Hong Kongu. Facebook, koji također posjeduje WhatsApp i Instagram, ‘pauzira’ preglede za sve svoje usluge “u očekivanju dalje procjene zakona o nacionalnoj sigurnosti”, navodi se u njihovoj izjavi.

Twitter je naveo da je “ozbiljno zabrinut” oko implikacija novog kineskog zakona. Peking je prošli tjedan donio novi zakon o sigurnosti za Hong Kong koji najavljuje autoritarnije doba najslobodnijeg kineskog grada uz moguću kaznu doživotnim zatvorom u slučaju traženja otcjepljenja, subverzivnog djelovanja, terorizma kao i dosluha sa stranim silama.

Kineski parlament je prošli utorak usvojio zakon o sigurnosti koji Pekingu daje široke ovlasti u njegovoj provedbi i vodi najradikalnijim promjenama posljednjih desetljeća u načinu života Hong Konga, dalekoistočnog financijskog centra od 7,5 milijuna stanovnika.

SAD za zabranu TikToka

Državni tajnik SAD-a Mike Pompeo je u intervjuu za Fox News izjavio da ta zemlja razmatra zabranu kineskih društvenih mreža, uključujući i TikTok.

Američki zakonodavci izrazili su zabrinutost u pogledu nacionalne sigurnosti zemlje zbog učestalog korištenja TikToka i politike o zaštiti podataka korisnika te iznimno popularne društvene mreže.

Amerikanci strahuju da bi kineski zakoni od domaćih kompanija mogli zahtijevati da surađuju s obavještajnim službama koje kontrolira kineska Komunistička partija.

Pompeov komentar uslijedio je nakon zaoštravanja tenzija između Kine i SAD zbog odgovora na pandemiju koronavirusa, kineskih poteza u Hongkongu, kao i trgovinskog rata dugog skoro dvije godine. TikTok je odnedavna zabranjen u Indiji, zajedno s još 58 aplikacija, uslijed pograničnih sukoba s kineskom vojskom.

Komentirajte prvi

New Report

Close