TikTok dobio tužbu zbog osobnih podataka o korisnicima u Europi

Autor: Tomislav Pili , 21. travanj 2021. u 22:00
Gomile podataka aplikacija transferira trećoj strani na profitabilnoj osnovi, tvrdi se u tužbi/Reuters

Prema podacima Ofcoma, neovisnog britanskog medijskog regulatora, 44 posto djece u dobi između 8 i 14 godina koristi TikTok.

Kineska društvena mreža TikTok – posebno popularna među tinejdžerima – tužena je zbog navodnog nezakonitog prikupljanja osobnih podataka milijuna djece u Europi. Kako piše Financial Times, iza tužbe stoji bivša britanska pravobraniteljica za djecu Anne Longfield.

U tužbi stoji kako TikTok prikuplja goleme količine osobnih podataka – uključujući brojeve telefona, fotografije, videosnimke, točne lokacije i biometrijske podatke – te ih transferira trećoj strani na profitabilnoj osnovi.

Prema podacima Ofcoma, neovisnog britanskog medijskog regulatora, 44 posto djece u dobi između 8 i 14 godina koristi TikTok, ističe Longfield. “Smatramo da se samo u Britaniji nalazi 3,5 milijuna djece na koju se odnosi tužba”, dodala je Longfield.

U tužbi se navodi kako TikTok pristanak za prikupljanje osobnih podataka treba tražiti od roditelja, a ne maloljetnih korisnika.

To predstavlja ozbiljno kršenje britanskih i europskih zakona o zaštiti osobnih podataka, smatra Tom Southwell, partner u odvjetničkoj tvrtki Scott+Scott koja zastupa tužitelje.

Ovo nije prvi put da su se TikTokove prakse zaštite osobnih podataka našle na udaru. Američka Savezna trgovinska komisija kaznila je 2019. TikTok s rekordnih 5,7 milijuna dolara zbog nezakonitog prikupljanja podataka o korisnicima.

Iz TikToka su poručili kako je najnovija tužba neutemeljena te da će to dokazati na sudu.

Komentirajte prvi

New Report

Close