Teva odustala od Mylana, kupuje generike Allergana za 45 mlrd. dolara

Autor: Tomislav Pili , 27. srpanj 2015. u 08:45
Teva bi ovom kupnjom značajno ojačala svoj portfelj/FOTOLIA

Američki Mylan na koji Teva juriša od proljeća pokazao se kao pretvrd orah, pa su Izraelci pronašli novu metu.

Izraelska Teva – vlasnica Plive – odustala se je očito od kupnje američkog Mylana i preusmjerila se na novu metu – biznis s generičkim lijekovima Allergana.

Prema tvrdnjama upućenih izvora Reutersa, Teva je u uznapredovalim pregovorima za kupnju tog dijela poslovanja irskog farmaceuta, a Izraelci su spremni ponuditi između 40 i 45 milijardi dolara. To je praktički ista svota koju su ponudili, podsjetimo, i za Mylan. Izvori napominju kako bi posao mogao biti zaključen i objavljen već početkom ovog tjedna. Teva i Allergan odbili su komentirati ove navode. Podsjetimo, Allergan je najpoznatiji kao proizvođač botoxa, a krajem prošle godine bio je u središtu ogorčene bitke između Actavisa i kanadskog Valeanta. Actavis je na kraju pobijedio u utrci. Inače, u petak su se pojavili napisi kako Allergan razmatra razdvajanje svog poslovanja. Zadržao bi svoje lijekove, a prodao dio ili cijeli portfelj generičkih lijekova.

 

30posto

u prihodima Allergana čine generički lijekovi

Ta vrsta lijekova sudjeluje s trećinom u ukupnim Allerganovim prihodima. Tako se ta razmišljanja uklapaju u vijest o Tevinu interesu. Analitičari smatraju da bi Teva s ovom transakcijom dodatno ojačala svoj portfelj generičkih lijekova pošto je vodeći svjetski proizvođač. Ne treba zanemariti ni značajne prilike u sinergijskim učincima te poreznim uštedima, dodaju analitičari. Na taj bi način izraelska kompanija i formalno odustala od Mylana koji se pokazao kao ipak pretvrd orah. Podsjetimo, Teva je u proljeće dala ponudu za Mylan vrijednu 40 milijardi dolara. Međutim, ta se američka kompanija sa sjedištem u Nizozemskoj od prvog trenutka oštro opirala i samoj pomisli da je kupi Teva. Posljednji, a pokazalo se i možda fatalan udarac Tevi je došao početkom prošlog tjedna.

Nizozemska zaklada Stichting realzirala je call opciju na kupnju 50 posto Mylanovih dionica čime je stekla većinsku kontrolu nad kompanijom. Zaklada je, piše Reuters, bila među kritičarima Tevine ponude tvrdivši da bi to dovelo do otpuštanja u Mylanu te ograničilo pristup generičkim lijekovima na rastućim tržištima. Time se nastavlja trend preslagivanja na farmaceutskom tržištu koje je u zenitu. Abbott Laboratories prošle je godine prodao dio svog poslovanja s generičkim lijekovima upravo Mylanu za 5,3 milijardi dolara dok je Bayer kupio dio Merckova poslovanja za 14,2 milijarde dolara. Novartis i GSK zamijenili su imovinu za 20 milijardi dolara.  

Komentirajte prvi

New Report

Close