Telekomunikacije su novo bojište trgovinskog rata

Autor: VLM , 17. svibanj 2019. u 09:15
Foto: Getty Images

Američki predsjednik Donald Trump uveo je izvanredno stanje kako bi ograničio pristup Huaweija američkom tržištu.

Donald Trump digao je trgovinski rat između SAD-a i Kine koji traje već neko vrijeme na potpuno novu, višu razinu. Naime, američki je predsjednik potpisao odredbu kojom se proglašava izvanredno stanje kako bi se “zaštitile američke računalne mreže od stranog utjecaja”.

Iako se nigdje izrijekom ne spominje Kina, ova mjera ima jedan osnovni cilj. Kineskog telekomunikacijskog giganta Huawei.

Na crnoj listi

Ovom predsjedničkom uredbom onemogućava se Huawei, koji je već neko vrijeme “na meti” Trumpove administracije, u razvoju i izvedbi 5G komunikacijske mreže na američkom tržištu. Još prije nekoliko mjeseci Bijela kuća zabranila je državnim agencijama uporabu Huaweijeve tehnologije, no sada se ova zabrana proteže na sve korisnike unutar SAD-a.

Dodatno, Bijela kuća apelira, pa čak i pritišće svoje saveznike na globalnoj razini da Huawei izbace iz igre i ne koriste njegovu opremu uz obrazloženje kako kineska tehnologija omogućava Pekingu špijuniranje i uvid u komunikacije korisnika. Trumpov zahtjev do sada je slijedilo nekoliko zemalja, primjerice Australija.

Paralelno uz uvođenje izvanrednog stanja, Huawei je stavljen na posebnu listu tvrtki pod ograničenjem, što znači da američke tvrtke ne smiju ovom kineskom gigantu prodavati tehnologiju ili uređaje bez posebnog odobrenja State Departmenta i Ministarstva trgovine. Što, gotovo je sigurno, nitko neće dobiti sve i da zatraže.

“Cilj je ovih mjera zaštititi SAD od stranih tvrtki koje aktivno i pojačano iskorištavaju slabe točke u komunikacijskoj mreži, komunikacijskoj tehnologiji i uslugama”, stoji u priopćenju Bijele kuće.

Nedostaju dobavljači

Koliko je Huawei opasan u očima američke administracije, govori i podatak da je na temelju američkog zahtjeva svojedobno u Kanadi uhićena i jedna od direktorica ovog kineskog giganta, što je znatno pokvarilo do tada relativno dobre odnose Ottawe i Pekinga.

U samom Huaweiju tvrde da Trumpove optužbe nemaju nikakva temelja.

– Ograničavanje naše kompanije u poslovanju na američkom tržištu neće SAD učiniti sigurnijim ili stabilnijim. Upravo suprotno, samo će ograničiti pristup svim 5G alternativama, čime će naškoditi američkim potrošačima i tvrtkama – kažu u Huaweiju.

Istina je negdje između. I bez američkog tržišta Huawei će kontrolirati između 40 i 60 posto tržišta 5G tehnologije. Ono što će im nedostajati jesu dobavljači, jer upravo na području SAD-a nalaze se najbolji i tehnološki najrazvijeniji partneri kineske telekomunikacijske tvrtke čije proizvode Huawei koristi.

U svakom slučaju, Trumpova odluka novi je veliki udarac Kini u trgovinskom ratu.

Komentirajte prvi

New Report

Close