Tata prvi Indijac vrijedan 100 milijardi eura

Autor: Poslovni dnevnik , 25. travanj 2018. u 13:31
Čelnik Rajesh Gopinathan/REUTERS

Najveći indijski izvoznik softvera premašio psihološki važan prag tržišne ‘težine’.

Indijska tehnološka tvrtka Tata Consultancy Services (TCS) prva je indijska kompanija čija je tržišna vrijednost u posljednjih deset godina premašila psihološki važnu granicu od 100 milijardi američkih dolara, zahvaljujući skoku cijene dionica u ponedjeljak. 

Dionice najvećeg indijskog izvoznika softvera u ponedjeljak su na Bombajskoj burzi poskupile za više od četiri posto, na 3.557 rupija (53,53 dolara), zahvaljujući dobrim rezultatima poslovanja.

Time je tržišna vrijednost indijske IT tvrtke dosegnula 681 bilijun rupija, što je preko 100 milijardi dolara.

Prije TCS-a samo je još jednoj indijskoj kompaniji u povijesti to uspjelo, 2008. Reliance Industriesu, konglomeratu djelatnosti od energetike do telekoma, u vlasništvu najimućnije osobe u Aziji Mukesha Ambanija, podsjeća AFP.

"To je važna prekretnica, koja ne samo da nas veseli, već i mijenja perspektivu i raspoloženje spram ostalih indijskih softveraša", kazao je za Bloomberg Gaurang Shah, ulagački strateg u tvrtki Geojit Financial Servicesu u Bombaju.

Snažnu podršku dionicama pružilo je poslovno izvješće TCS-a prema kojem je neto dobit u prvom kvartalu na godišnjoj razini porasla za 4,4%, na 69,04 milijardi rupija (4 mlrd. eura).

Tvrtki je u prilog išlo slabljenje rupije. Indija je postala svojevrsni pozadinski ured za svijet, a TCS je među prvima nudio usluge dok su kompanije u razvijenim zemljama davale posao podizvođačima.

Komentirajte prvi

New Report

Close