Tata gradi tvornicu baterija, ulaganje vrijedno 4 milijarde funti

Autor: Ana Blašković , 20. srpanj 2023. u 07:00
Foto: Reuters

Novi proizvodni pogon, prvi izvan Indije, otvorit će do 4000 radnih mjesta.

Indijska Tata grupa gradit će tvornicu baterija za električna vozila u Velikoj Britaniji iz koje će opskrbljivati svoje tvornice Jaguar Land Rover. Četiri milijarde funti (4,6 milijardi eura) vrijedna investicija prva je gigatvornica kompanije izvan Indije u kojoj će se otvoriti do 4000 radnih mjesta, a proizvodit će inicijalno 40 gigavata snage.

Vlada premijera Rishija Sunaka odbila je reći koliku je financijsku potporu obećala kako bi osigurala tu investiciju i pobijedila Španjolsku, koja je također bila u utrci za projekt, piše Reuters. BBC je objavio da će vlada Tati dati stotine milijuna funti subvencija.

Britanija zaostaje za EU
“Ulaganje Tata Grupe od više milijardi funti u novu tvornicu baterija u Velikoj Britaniji dokaz je snage naše industrije proizvodnje automobila i njezinih kvalificiranih radnika”, rekao je Sunak u izjavi.

30

projekata tvornica baterija trenutno se gradi ili je u planu u Europi

Velika Britanija zaostaje za ostalim europskim zemljama kada su u pitanju investicije u velike tvornice za proizvodnju baterija za električna vozila. U planu ili izgradnji diljem Europske unije trenutno je više od 30 takvih projekata. Britanija trenutačno ima jednu malu Nissanovu tvornicu i još jednu u izradi.

Očekuje se da će nova tvornica biti izgrađena u Somersetu, u jugozapadnoj Engleskoj. Postojeće tvornice Jaguar Land Rovera smještene su u blizini Birminghama, u središnjoj Engleskoj. S proizvodnih traka nove gigatvornice silazit će baterije za električna vozila koje će se ugrađivati u JLR-ove buduće modele, uključujući Range Rover, Defender, Discovery i Jaguar.

Proizvodnja bi trebala započeti 2026., objavila je vlada. S početnom proizvodnjom od 40 gigavatsati, Britanija bi trebala imati osiguranu gotovo polovinu potrebne proizvodnje baterija do 2030. Faraday Institution predviđa da će potražnja za baterijama u Velikoj Britaniji do kraja desetljeća dosegnuti preko 100 GWh godišnje.

“Tim strateškim ulaganjem, Tata grupa dodatno jača svoju predanost Ujedinjenom Kraljevstvu”, rekao je predsjednik Tata Sons N Chandrasekaran u izjavi, prenosi Reuters. “Investicija dolazi u kritičnom trenutku, dok globalna industrija brzo prelazi na elektrifikaciju.

Proizvodnja baterija u Ujedinjenom Kraljevstvu ključna je ako želimo dugoročno usidriti širu proizvodnju vozila”, rekao je Mike Hawes, čelnik britanske autoindustrijske grupe SMMT.

Subvencije nužne
Za buduće investicije, ne samo u Velikoj Britaniji nego u cijeloj Europi, subvencije su neophodne jer SAD izdašno podupire prelazak proizvođača preko Atlantika. Andy Palmer, bivši izvršni direktor Aston Martina i aktualni predsjednik proizvođača baterija za električna vozila InoBat, rekao je za BBC Radio da su vladine potpore nužne kako bi Britanija ostala konkurentna. “Gotovo svaka nacija koja proizvodi automobile u svijetu nudi puno poticaja da osigura očuvanje integriteta svoje automobilske industrije”, rekao je.

Lokalna proizvodnja baterija također će olakšati proizvođačima da se pridržavaju trgovinskih pravila nakon brexita koja će zahtijevati da od 2024. nabavljaju više komponenti za električna vozila lokalno kako bi izbjegli carine na trgovinu između Ujedinjenog Kraljevstva i EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close