Talijanski grad na atraktivnoj lokaciji nudi 30.000 eura ako kupite kuću i uselite u nju

Autor: Poslovni.hr , 21. studeni 2022. u 10:51
FOTO: Pixabay

Idilični gradić na jugu Italije nudi ljudima 30.000 eura da kupe kuću i usele u nju, nadajući se da će tako oživjeti sve prazniji centar grada. Međutim, pošto su cijene nekretnina tamo tako niske, ponuđeni iznos je dovoljan da mnogi i kupe i poprave neku od kuća u centru grada.

Gradovi širom Italije svakodnevno smišljaju nove ideje kako bi privukli nove stanovnike u svoje gradove: od prodaje trošnih kuća besplatno do pristupačnih kuća spremnih za useljenje. Živopisni grad Presicce je posljednji koji se odlučio za zanimljiv poduhvat. Ljudima koji su voljni kupiti i useliti u prazne stanove plaća se do 30.000 eura, piše CNN.

Da bi sudjelovali u projektu, podnositelji zahtjeva moraju kupiti jedan od stanova u gradu koji su posebno obilježeni od strane gradskih vlasti i izgrađeni su prije 1991. godine. Cijene kuća počinju od 500 eura po kvadratu, što znači da svaka od kuća može također biti kupljena za manje od ponuđenog iznosa novca. Kako navode nadležni, 25.000 eura trebalo bi biti dovoljno da se stan od 50 kvadrata kupi i eventualno popravi.

Financije koje je grad dobio spajanjem s manjom susjednom zajednicom još neko vrijeme neće biti iscrpljene, tako da grad može nastaviti s projektom još nekoliko godina.

Grad ima oko 9.000 stanovnika, a oko polovice njih živi u užoj gradskoj jezgri.

Kao i druge jeftine nekretnine u Italiji, ove kuće su prije izvjesnog vremena napustili njihovi prvobitni vlasnici. Pored cijene, atraktivna je i lokacija jer se grad nalazi na jugu Italije u blizini pješčanih plaža i tirkiznog mora. Gradski dužnosnici se nadaju da će ova ponuda udahnuti novi život gradu jer se njegovo stanovništvo iz godine u godinu smanjuje.

“U centru grada ima mnogo praznih kuća u kojima želimo vidjeti nove stanovnike”, rekao je za CNN gradski vijećnik Alfredo Palese, prenosi N1. “Sramota je vidjeti kako se naš stari grad, pun povijesti, prelijepe arhitekture i umjetnosti, polako prazni“, dodao je on.

Ovo nije jedini potez kojim žele privući nove stanovnike u grad. Između ostalog, nove poslovne djelatnosti imaju manji porez, a obitelji s djecom dobivaju doplatak za djecu.

Komentirajte prvi

New Report

Close