Talijanski Eni želi fizički preuzeti ruski plin

Autor: Poslovni dnevnik , 05. listopad 2022. u 13:15
Preko Tarvisija je u posljednje vrijeme stizalo 10 posto talijanskog uvoza plina, kažu iz energetske kompanije Eni/Alessandro Bianchi

Unatoč najnovijoj obustavi, opskrba je u Italiji nadmašila domaću potražnju.

Obustava isporuke ruskog plina Italiji preko Austrije nema veze s geopolitikom, izjavio je izvršni direktor talijanske energetske kompanije Eni, dodavši da su spremni platiti jamstva koja austrijski regulator traži od ruskog Gazproma.

Šef talijanske tvrtke Claudio Descalzi ustvrdio je da obustava isporuka preko ulazne točke Tarvisio na sjeveru Italije “nema apsolutno nikakve veze s geopolitičkim čimbenicima”.

“Uzrok je činjenica da bi Gazprom morao platiti novčano jamstvo za transport plina iz Austrije u Italiju koje se do sada nije tražilo”, rekao je Descalzi, dodavši da jamstvo iznosi 20 milijuna eura.

Eni provjerava može li umjesto Gazproma i austrijskog operatera fizički preuzeti ruski plin koji je već u Austriji, naglasio je, dodavši, prema medijskim izvješćima u ponedjeljak, da su spremni platiti jamstvo umjesto ruske kompanije kako bi doveli plin u Italiju.

Unatoč najnovijoj obustavi, opskrba je u Italiji nadmašila domaću potražnju, što je nekim dobavljačima omogućilo da plin prodaju izvan zemlje i iskoriste priliku koju nude više cijene u nizozemskom čvorištu Title Transfer Facility (TTF), rekao je Descalzi.

Kako bi spriječila izvoz dijela plina, Italija bi mogla povećati propisanu razinu zaliha prema 100 posto, rekao je šef Enija.

Komentirajte prvi

New Report

Close