Talijanski Eni kupuje Neptune Energy za 4,9 milijarde dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 25. lipanj 2023. u 22:00
Neptune proizvodi oko 135.000 ekvivalenta nafte na dan, od toga tri četvrtine prirodnog plina/REUTERS

Portfelj plinskih polja presudan faktor za preuzimanje.

Talijanski Eni preuzet će Neptune Energy za 4,9 milijardi dolara, što je najveća transakcija u europskom sektoru nafte i plina u posljednjem desetljeću.

Kompanija sa sjedištem u Londonu, koju podupire rizični kapital, proizvodi naftu i plin u osam zemalja, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Norvešku, Njemačku, Alžir, Nizozemsku i Indoneziju u kojoj dijeli licenciju s talijanskom tvrtkom, piše FT.

Većinski paket drži Kina
Sporazum podrazumijeva da će Eni preuzeti Neptune za 2,6 milijardi dolara dok će Var Energi (Enijeva norveška podružnica uvrštena na burzu, preuzeti poslovanje tvrtke u Norveškoj za 2,3 milijarde dolara. Eni je kontrolira 63 posto Var Energija.

Prema FT-u, transakcija je posebno značajna jer su velike europske naftne kompanije bile sklonije prodavati naftni i plinski dio biznisa nego ih kupovati otkako su postavile ciljeve za smanjenje emisija ugljika i prelazak na zelenije oblike energije.

Izvršni direktor Enija Claudio Descalzi rekao je FT-u da Neptuneov portfelj plinskih polja, od kojih su mnoga blizu europskih tržišta ili imaju im pristup, “iznimno odgovara”. “Jasno je da je trend kupovina obnovljivih izvora energije ili drugih zelenih projekata, ali ovo je dogovor u skladu s našim tranzicijskim putem”, kaže.

Eni očekuje da će potražnja za prirodnim plinom, s nižim emisijama ugljika od nafte, nastaviti rasti kako zemlje budu koristile više goriva u prijelazu na obnovljive izvore. Eni želi da do 2030. godine 60 posto proizvodnje u cijeloj grupi bude plin.

Najveći paket dionica Neptuna od 49 posto drži China Investment Corporation u državnom vlasništvu, a privatne grupacije Carlyle i CVC Partners posjeduju 30,6 posto, odnosno 20,4 posto. Neptune proizvodi oko 135.000 ekvivalenta nafte na dan, od čega je oko tri četvrtine prirodni plin. Oko deset posto proizvodnje dolazi iz Velike Britanije.

Milijarde ulaganja
Od preuzimanja imovine od francuskog komunalnog poduzeća Engie 2017. za 3,9 milijardi dolara, dioničari Neptunea uložili su više od 4 milijarde dolara u proširenje baze resursa, smanjenje intenziteta ugljika u operacijama i razvoj potencijala za buduće hvatanje i skladištenje ugljika, rekao je generalni direktor u Carlyleu Bob Maguire.

“Iz tog razloga to je atraktivan posao koji predstavlja priliku za strateškog kupca poput Enija da obnovi svoju pričuvnu bazu,” dodao je.

Vlasnici Neptunea razmatrali su inicijalnu javnu ponudu dionica prošle godine, no zbog situacije na dioničkim tržištima nisu uspjeli probuditi dovoljno interesa potencijalnih ulagača koji sve više oklijevaju ulagati u proizvođače fosilnih goriva.

Komentirajte prvi

New Report

Close