Talijanski domovi za starije na rubu propasti traže pomoć države

Autor: Tomislav Pili , 26. svibanj 2020. u 22:00
S obzirom da zapošljavaju 185.000 ljudi, problemi domova za starije imaju i ozbiljan ekonomski utjecaj/REUTERS

Vlasnici ističu kako su zbog pandemije troškovi poslovanja enormno skočili, a istovremeno ne mogu primati nove korisnike.

Poharani pandemijom koronavirusa koja je uzela danak među tisućama njihovih korisnika, talijanski privatni starački domovi nalaze se pred financijskim slomom i traže pomoć države.

Njihovi vlasnici ističu kako su zbog pandemije troškovi poslovanja enormno skočili, a istovremeno ne mogu primati nove štićenike, posebice u Lombardiji, epicentru zaraze koja je pogodila Italiju. Stoga bez vladine pomoći velik dio njih neće uspjeti održati poslovanje i morat će “staviti ključ u bravu”.

To je potencijalno veliki problem za sustav skrbi za starije osobe u Italiji, jednoj od zemalja s najstarijim stanovništvom u Europi.

Veliki danak

“U listopadu, ako se u međuvremenu nešto ne dogodi što će nam omogućiti popunjavanje praznih kreveta i ako ne dobijemo neku pomoć za izvanredne troškove koje smo imali, morat ćemo otvoriti stečaj”, ističe za Reuters Walter Montini, čelnik udruge koja okuplja 30 domova za starije i nemoćne u okolici Cremone. “Umjesto da primamo nove štićenike, morat ćemo postojeće slati nazad njihovim obiteljima”, dodaje Montini.

Epidemija COVID-19 uzela je veliki danak u talijanskim staračkim domovima nakon pojave prvih slučajeva krajem veljače u Lombardiji. Kako bi rasteretila bolnice suočene s valom oboljelih, regionalna vlada zatražila je od staračkih domova preuzimanje dijela pacijenata. I to unatoč činjenici da domovi nisu raspolagali s dovoljno zaštitne opreme.

“Svi smo se našli pod velikim pritiskom vlade Lombardije da preuzmemo COVID pacijente. Bili smo izluđeni”, kaže Mariuccia Rossini, čelnica strukovnog udruženja Agespi. Dužnosnici regionalne vlade pak pojašnjavaju da su oboljeli upućivani samo u domove s odvojenim zgradama ili katovima za smještaj pacijenata.

K tome, u staračke domove slani su samo pacijenti kojima se zdravstveno stanje poboljšavalo. Preciznih podataka o mortalitetu u staračkim domovima tijekom pandemije nema.

Međutim, istraživanje koje je talijanski zavod za javno zdravstvo proveo među 577 domova pokazuje da je u veljači i ožujku preminulo 3859 štićenika, od čega su 1443 osobe imale simptome bolesti COVID-19. Prema posljednjim jučerašnjim podacima, Italija ukupno broji 230.158 oboljelih te 32.877 preminulih.

Na čekanju 100.000 osoba

S velikim udjelom starog stanovništva, Italija je akutno ovisna o domovima za starije i nemoćne osobe. Strukovna udruženja procjenjuju da je trenutno oko 100.000 osoba na listama čekanja za prijem. Reutersov sugovornik Diego Lorenzi ističe kako je njegova 88-godišnja majka, oboljela od teškog oblika demencije, na listi čekanja već godinu dana.

“Njega s takvom bolešću nemoguća je misija za našu obitelj. Raspitao sam se kod mnoštva domova u Bergamu i odgovor je uvijek bio isti: Ne”, kaže Lorenzi. Kriza s kojom se suočavaju talijanski starački domovi ima i ozbiljan ekonomski utjecaj s obzirom da zapošljavaju 185.000 radnika i ostvaruju godišnji prihod od približno 13 milijardi eura. Daniela Dolci, upraviteljica privatnog doma pored Cremone, ističe kako zabrana primanja novih korisnika djeluje vrlo štetno na njihovo poslovanje.

“Potpuno smo privatna kompanija i možemo se održati samo naplatom naknade od naših štićenika. A zaposlenike možemo platiti samo ako je svih 40 kreveta popunjeno”, kaže Dolci. Strukovne udruge trenutno vode pregovore s lokalnim vlastima pod kojim uvjetima mogu primati nove korisnike.

Franco Massi, predsjednik nacionalne udruge Uneba koja predstavlja oko 1000 domova za starije, ističe kako moraju biti osigurana tri uvjeta: testiranje velikog broja korisnika i zaposlenika, povećanje broja zaposlenih te adekvatna zaštitna oprema. „To će koštati više i stoga treba biti i adekvatnog financiranja“, zaključuje Massi.

Komentirajte prvi

New Report

Close