Talijanska ekonomija rasla iznad očekivanja ekonomista

Autor: Poslovni dnevnik , 01. kolovoz 2021. u 22:00
Premijer Mario Draghi/ REUTERS

ISTAT je također blago revidirao podatke rasta u prvom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca na 0,2 posto, dok je ranije očekivao 0,1-postotni rast.

Talijansko gospodarstvo u drugom je tromjesečju poraslo za 2,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazuju preliminarni podaci, što je znatno iznad očekivanja analitičara i budi nadu u jači gospodarski oporavak.

Na godišnjoj razini BDP u drugom tromjesečju u trećem po veličini gospodarstvu eurozone skočio je 17,3 posto, objavio je nacionalni zavod za statistiku ISTAT.

U Reutersovom istraživanju provedenom među 30 analitičara očekivalo se 1,3-postotno povećanje gospodarskih aktivnosti u odnosu na prethodno razdoblje, odnosno 15,6-postotni rast u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

ISTAT je također blago revidirao podatke rasta u prvom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca na 0,2 posto, dok je ranije očekivao 0,1-postotni rast. Na godišnjoj razini za prvi kvartal je ublažio stopu pada na 0,7 posto, u odnosu na ranijih 0,8 posto smanjenja.

Službena procjena Rima je rast gospodarstva u ovoj godini za 4,5 posto, nakon rekordnog pada od 8,9 posto u 2020. godini, kada su karantene i mjere kojima se nastojalo obuzdati širenje koronavirusa zaustavile gospodarske aktivnosti.

No zbog novih podataka snažnijih od očekivanja, vladini dužnosnici sada smatraju da je u 2021. vjerojatan rast od pet posto, pod uvjetom da se ne pogorša stanje s virusom.

Komentirajte prvi

New Report

Close