Talijanima ulje iz Tunisa prijetnja

Autor: Sergej Novosel Vučković , 04. prosinac 2016. u 21:59
Zbog pomoći EU talijanski proizvođači gube/Fotolia

EU je omogućila bescarinski uvoz dijela tuniškog ulja, što Talijani doživljavaju kao udarac njihovim maslinarima, drugima u svijetu.

Otkad je Europski parlament u proljeće izglasao oslobađanje poreza na uvoz maslinovog ulja iz Tunisa, kao mjeru pomoći gospodarstvu ove zapadnoafričke zemlje pogođene terorističkim napadom na plaži u Sousseu 2015., tuniška su ulja preplavila EU.

Bez carine je u EU tako ove godine ušlo oko 35.000 tona tuniškog ulja; previše, rekli bi Talijani, smatrajući da je (jeftino) ulje ugrozilo domaće proizvođače. Kukaju i političari, počev od antiestablishmentskog pokreta 5zvjezdica, čiji vođa, komičar Beppe Grillo, smatra da je u pitanju i prava invazija iz Afrike."Nije čudno da su naši poljoprivrednici u ratnoj pripravnosti, jer ne samo da im je urod pogođen bolešću koja isušuje stabla, već se moraju boriti i s lošom robom iz uvoza", upozorava Grillo, skrećući pozornost na činjenicu da je EU od početka "revolucije jasmina" u Tunisu 2011. i svrgavanja režima Ben Alija toj zemlji dala milijarde eura.

Nije to bezveze, jer EU pomaganjem Tunisu dobiva i partnera u borbi s migrantskim valovima i sigurnosnim prijetnjama, smatraju na portalu Politico. Tako zbori i dio eurozastupnika iz Francuske, tvrdeći da neoporeziva kvota ulja iz Tunisa može pomoći toj zemlji, ali neće destabilizirati Europu. Većina tog ulja se izvozi u rinfuzi u Italiju, gdje se miješa i pakira u boce, te prodaje kao "made in Italy".  Izvoz maslinovog ulja iz Tunisa čini 10 posto ukupnog izvoza, u proizvodnji je angažirano oko 400.000 ljudi (od 11 milijuna stanovnika) koji su količinama lani došli na drugo mjesto svjetskih proizvođača. Prestigli su – Italiju, a prva je Španjolska. I Svjetska banka napominje da je veliki zamah poljoprivredne proizvodnje u 2015., a posebno maslinovog ulja, spasio Tunis od potpunoga gospodarskog kolapsa.

Komentirajte prvi

New Report

Close