Talijani traže blaže propise o otplati kredita

Autor: Poslovni dnevnik , 30. prosinac 2020. u 22:00
Zbog krize ugrožene su tisuće talijanskih tvrtki/SHUTTERSTOCK

Nova definicija trebala bi stupiti na snagu u siječnju.

Najveća talijanska bankarska i industrijska udruženja pozvala su EU da privremeno ublaži bankovne propise o neispunjavanju obveza po kreditima i o rezervacijama za gubitke po kreditima, kako bi tvrtke lakše prebrodile koronakrizu.

U pismu predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i drugim visokim dužnosnicima, udruženja su pozvala da se privremeno ublaži definicija neispunjavanja obveza po kreditima kako bi se zaustavili privremeni problemi s likvidnošću koji tvrtke prisiljavaju na stečaj.

Nova definicija trebala bi stupiti na snagu u siječnju, a povezuje kriterij prema kojem se 90-dnevno kašnjenje smatra nepodmirenjem kreditne obaveze s novim propisima o izloženosti nepodmirenim kreditnim obavezama u ugovorenom roku i o restrukturiranju kreditnog duga.

„To bi ozbiljno utjecalo na pristup (klijenata) kreditima, čime bi se otežali njihovi izgledi za oporavkom“, navodi se u pismu koje su poslali talijanska udruga banaka ABI, glavno industrijsko udruženje Confindustria i 14 manjih poslovnih udruženja.

Oni smatraju da bi se neispunjenjem kreditne obveze trebalo smatrati kašnjenje dulje od 180 dana. Italija očekuje pad BDP-a ove godine od devet posto, prema vladinim prognozama, zbog čega je ugrožena budućnost tisuća kompanija, podsjeća Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close