Tako to rade Srbi: Jagodina postala magnet za investitore

Autor: Rato Petković / VLM , 13. svibanj 2013. u 12:19
Jagodina; Foto: www.javolimsrbiju.rs

Jagodina je privukla inozemne investitore zahvaljujući besplatnom davanju zemljišta na uporabu, subvencijama, te pogodnom lokacijom…

Pet talijanskih tvrtki iz različitih djelatnosti grade proizvodne objekte u Jagodini ukupne vrijednosti veće od sto milijuna eura. Jagodina je privukla inozemne investitore zahvaljujući besplatnom davanju zemljišta na uporabu, subvencijama, te pogodnom lokacijom koja se nalazi uz samu autocestu i željezničku prugu na Koridoru 10, kao i suvremeno opremljenom industrijskom zonom.

Tvrtka „Andrea confecione“ je u ožujku već otvorila tvornicu za proizvodnju zaštitnih navlaka za automobile. Zbog dobre prođe na tržištu početni broj od 150 radnika bit će povećan na 520. Kompanija „Aunde“  sklopila je s gradom ugovor o gradnji tvornice za proizvodnju automobilskih sjedala, dok tvrtka „Vibac“ gradi pogon za proizvodnju poliprofilenskih filmova, ljepljivih traka, te kartona. „Monte Veroneze“ gradit će tvornicu za proizvodnju sira. Jagodina je odabrana, jer je uvozom visokomlječnih krava iz Njemačke povećala proizvodnju mlijeka.

 

 

Moto gradonačelnika Jagodine: Ne čekaj da investitori sami dođu već ih sam traži po europskim zemljama.

Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković odlazi u utorak sa stotinu poljoprivrednika u Veronu s dvojakim ciljem. Da srpske seljake upozna sa suvremenom poljoprivrednom proizvodnjom, te da iz Italije dovede još nekog investitora. Njegov je moto da ne čeka da investitori sami dođu već ih traži po europskim zemljama. Pored Italije, vodio je delegacije gospodarstvenika u Njemačku, Rusiju, Austriju i još nekoliko drugih zemalja. Iz Rusije je doveo kompaniju „Nort Karton“, jednu od tehnološki najopremljenijih u Europi, koja će u Jagodini zapošljavati 250 radnika.

Prvi inozemni ulagač bila je bečka tvrtka „Porr Werner i Weber“, koja je došla prije tri godine, a danas ih ima desetak.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Mi smo sramota. Princip privlačenja investitora koji koristi Jagodina već i ptice na grani znaju, ali naši političari ne. Glavno da se raja zabavlja raspravom o gay brakovima, a posao i investicije nam netrebaju.

Svaka čast Jagodini!

New Report

Close