Svjetski ekonomski forum apelira na ulaganja u digitalizaciju

Autor: Poslovni dnevnik , 16. prosinac 2020. u 22:00
Izvještaj razmatra preporuke za oživljavanje i transformaciju gospodarstva u četiri područja/SHUTTERSTOCK

Ovo izvješće jasno navodi prioritete za stvaranje gospodarstva produktivnijim, održivijim i uključivijim.

Usmjerenost na digitalnu ekonomiju, čvrsti sustavi ekonomske sigurnosti te uspješno planiranje zdravstvenih, fiskalnih i socijalnih politika dio je aspekata konkurentnosti koje Svjetski gospodarski forum (WEF) navodi kao presudne u pandemiji koronavirusa.

Zbog pandemije u 2020. godini i globalnih napora potrebnih za suzbijanje zdravstvene krize i njenih socioekonomskih posljedica, Svjetski gospodarski forum ove godine neće objaviti ljestvicu Globalnog indeksa konkurentnosti za 2020. godinu. U izdanju sljedeće godine ponovo će se rangirati zemlje pružajući novi okvir za usmjeravanje budućeg gospodarskog rasta.

Stoga, ovogodišnje posebno izdanje Svjetskog gospodarskog foruma razmatra kontekst i prioritete nastale zbog posljedica pandemije, kao i od ranije poznate prioritete, poput potrebe za kombiniranjem produktivnosti s boljim standardom građana i očuvanjem okoliša.

„Svjetski ekonomski forum već dugo potiče kreatore politika da prošire svoj fokus izvan kratkoročnog rasta na dugoročni prosperitet. Ovo izvješće jasno navodi prioritete za stvaranje gospodarstva produktivnijim, održivijim i uključivijim kad izađemo iz krize. Ulog u transformaciji naših ekonomskih sustava jednostavno ne može biti veći “, rekao je Klaus Schwab, osnivač i izvršni predsjednik WEF-a.

Izvještaj razmatra preporuke za oživljavanje i transformaciju gospodarstva u četiri područja: povoljno okruženje, ljudski kapital, tržišta i inovacija.

Neki od ključnih uvida izvješća su ulaganja u digitalnu infrastrukturu koji uključuje prijelaz na zelenije i sveobuhvatnije gospodarstvo, a koji mora biti potpomognut značajnim ulaganjima u infrastrukturu, uključujući proširenje digitalnih mreža.

Danska, Estonija, Finska i Nizozemska trenutno su najbolje pripremljene za to. Izvješće je identfiriciralo i potrebu dugoročnih ulaganja te prelazak na progresivniji porezni sustav pojavljuje se kao ključni pokretač ekonomske transformacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close