Svjetska zdravstvena organizacija: Pandemija bi mogla biti sve gora

Autor: Poslovni.hr , 14. srpanj 2020. u 08:29
Foto: Reuters

„U dogledno vrijeme neće biti povratka u staru normalu. Još ima mnogo toga za brigu“, upozorio je Etiopljanin.

Pandemija koronavirusa mogla bi se pogoršati ako države ne poduzmu stroge zdravstvene mjere predostrožnosti, upozorila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

„Da budem iskren, previše država se kreće u krivom smjeru, a virus ostaje javni neprijatelj broj jedan“, poručio je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus iz sjedišta te organizacije Ujedinjenih naroda u Ženevi.

„Ako se osnove ne poštuju, ova pandemija će samo postajati sve gora i gora“, dodao je.

U ponedjeljak je broj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao brojku od 13 milijuna, s više od pola milijuna smrtnih slučajeva.

Tedros je istaknuo i da od 230 tisuća novih slučajeva zabilježenih u nedjelju njih 80 posto dolazi iz 10 država, a 50 posto iz samo dvije države – Brazila te Sjedinjenih Država, koje su pandemijom najpogođenija država, a njezin predsjednik Donald Trump čest kritičar WHO-a.

„U dogledno vrijeme neće biti povratka u staru normalu. Još ima mnogo toga za brigu“, upozorio je Etiopljanin.

Šef WHO-a za hitne situacije Mike Ryan kazao je da je njihov tim stigao u Kinu istražiti podrijetlo virusa i da su trenutno u karanteni, što je standardna procedura, nakon čega će početi raditi s kineskim znanstvenicima.

Tedros je otkrio da WHO još nije dobio službeni zahtjev SAD-a o povlačenju iz te organizacije, što je Trump najavljivao. Američki predsjednik smatra da je WHO na početku krize išao na ruku Kini u kojoj je zabilježen prvi slučaj zaraze.

Trump, koji je tijekom vikenda prvi put viđen u javnosti sa zaštitnom maskom, često je meta kritičara koji smatraju da on ne shvaća pandemiju dovoljno ozbiljno, što republikanac odbacuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close