Svjetska banka najavila jamstvo za kredite austrijskog RBI-ja na Balkanu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. lipanj 2015. u 13:35
Arhivska fotografija: Tomislav Miletić / Pixsell

Glasnogovornik austrijskog zajmodavca kazao je u Beču da jamstvo SB-a predstavlja “olakšanje” gledano iz perspektive procjene imovine ponderirane za rizik.

Svjetska banka najavila je jamstvo od 457 milijuna eura za kredite austrijske banke Raiffeisen Bank International (RBI) u regiji zapadnog Balkana i u Bjelorusiji.

Multilateralna agencija za investicijska jamstva (MIGA) pomoći će RBI-ju pri kreditiranju u Albaniji, Bjelorusiji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Srbiji, navodi se u priopćenju Svjetske banke objavljenom u četvrtak u Tirani.

"MIGA-ino pokriće smanjit će profil rizika za RBI-jevo poslovanje u tim zemljama, omogućujući time banci da nastavi s kreditiranjem na tom području, potičući gospodarski rast i otvaranje novih radnih mjesta i smanjujući siromaštvo", izvijestili su iz Svjetske banke.

Glasnogovornik austrijskog zajmodavca kazao je u Beču da jamstvo SB-a predstavlja "olakšanje" gledano iz perspektive procjene imovine ponderirane za rizik.

Banke u europskom vlasništvu nesklone su kreditiranju u balkanskim zemljama zbog visokog udjela nenaplativih kredita i postroženih propisa koje su uveli krovni zajmodavci, pa kreditiranje u toj regiji u najboljem slučaju stagnira, tumači Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close