Njihovoj vladi važnija je skijaška sezona od koronavirusa

Autor: Tomislav Pili , 04. rujan 2020. u 05:13
Simonetta Sommaruga, predsjednica Švicarske/REUTERS

Švicarski dužnosnici poručuju kako će kantoni i savezna vlada u Bernu učiniti sve što mogu kako bi izbjegli još jedno zatvaranje gospodarstva, poput onoga u ožujku.

Švicarskoj će u idućim mjesecima stanje u gospodarstvu biti važnije od epidemiološke situacije s obzirom da vlada namjerava značajno ublažiti mjere suzbijanja koronavirusa uoči početka skijaške sezone.

Kako piše Financial Times, vlada u Bernu signalizira kako joj je ekonomija prioritet s obzirom da će od listopada omogućiti okupljanje do 1000 ljudi u zatvorenom prostoru.

Vlada se sastala ovoga tjedna s predstavnicima turističkog i ugostiteljskog sektora kako bi prodiskutirali kako najbolje potaknuti zimsku sezonu, vrlo važnu za tamošnje gospodarstvo.

Udjel u BDP-u 2,9 posto

Prema podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak, turizam je 2018. činio 2,9 posto švicarskog BDP-a te zapošljavao 181.700 radnika, odnosno 4,4 posto ukupne radne snage. Strani turisti te su godine ostavili 16,6 milijardi franaka.

Švicarska je u ožujku među prvima u Europi proglasila mjere izolacije, ali i među prvima opet dopustila rad ugostiteljima. Restorani i barovi nesmetano rade od sredine svibnja, a trgovine su tijekom ljeta bile prepune kupaca. Effy Vayena, profesorica bioetike na ciriškom ETH, ističe kako su vlasti početkom godine bile suočene s nečim o čemu nisu imali pojma i trebalo im je vrijeme da shvate što se događa.

16,6

milijardi franaka ostavili su strani turisti 2018. švicarskom turističkom sektoru, po podacima OECD-a

“Pet mjeseci poslije švicarske javnozdravstvene vlasti mnogo bolje razumiju dinamiku širenja zaraze i onakva zatvaranja više nisu održiva”, smatra Vayena. “Ono što sada vidimo u Švicarskoj jest da se građani privikavaju na ideju života u rizičnom društvu”, tvrdi Vayena.

Izvanredno stanje zbog pandemije u toj je alpskoj zemlji službeno završilo sredinom lipnja, a od tada 26 kantona samostalno odlučuje o mjerama suzbijanja zaraze. Međutim, kantonalni pravac suzbijanja virusa ne razlikuje se mnogo od razmišljanja savezne vlade.

Primjerice, u najvećem gradu u zemlji, Zürichu, obvezno nošenje maski u trgovinama uvedeno je tek prošli tjedan, mjesecima nakon što su tu mjeru uvele druge europske države. Za dio švicarskih političara ideja o ravnoteži između stanja u gospodarstvu i javnog zdravlja otpočetka nije bila na stolu.

Upravljanje situacijom

Strategija nikada i nije bila pobijediti virus korištenjem alata javnih politika, već se nositi s virusom, otkriva jedan znanstveni savjetnik vlade koji je želio ostati anoniman. “Važno je što možemo upravljati situacijom. Kada pogledam druge države, čini mi se da su manje uvjerene da to mogu. Možda zbog toga vidite sve više zatvaranja granica i uvođenja strogih mjera”, ističe taj stručnjak.

No, švicarske specifičnosti borbe s pandemijom proizlaze i iz njezina specifičnog političkog ustroja. Lokalno fokusirane kantonalne vlade odgovorne su za stanje na svom području i nisu sklone prevelikom uplivu savezne vlade. Ministar unutarnjih poslova Alain Berset prošloga je mjeseca izjavio novinarima da je epidemiološka situacija u Švicarskoj “krhka, ali pod kontrolom”.

Na istoj konferenciji Lukas Engelberger, dužnosnik zadužen za koordinaciju savezne zdravstvene politike, kazao je kako će kantoni i vlada u Bernu učiniti sve što mogu kako bi izbjegli još jedno zatvaranje gospodarstva.

Prema podacima Reutersa, Švicarska do sada broji 42.763 slučaja zaraze te 1727 preminulih. Trenutno je sedmodnevni prosjek 22 zaražena na 100.000 stanovnika. Vladini podaci kazuju da tek 1,9 posto novih slučajeva dolazi iz noćnih klubova, a 1,6 posto iz kafića i restorana. Najviše slučajeva – 27 posto – zarazilo se unutar obitelji.

Komentirajte prvi

New Report

Close