Zbog propasti velike banke, uspostavljau posebno povjerenstvo tek peti put u povijesti

Autor: Poslovni dnevnik , 20. svibanj 2023. u 11:28
Posebno povjerenstvo bit će uspostavljeno tek peti put u novijoj povijesti Švicarske/Reuters

Podnesak regulatora u SAD-u pokazao je da je UBS požurio s kupnjom Credit Suissea, prema sporazumu koji nije želio.

Posebno povjerenstvo švicarskog parlamenta istražit će propast banke Credit Suisse i dogovor prema kojem je posrnulu banku preuzeo konkurent UBS, objavio je ured gornjeg doma parlamenta. Posebno povjerenstvo bit će uspostavljeno tek peti put u novijoj povijesti Švicarske. Prvi je puta osnovano 1961. godine.

“S obzirom na razmjer tih događaja i na njihove financijske posljedice, ured zaključuje da je uspostava parlamentarnog povjerenstva opravdana”, stoji u priopćenju. “Ured zagovara široku definiciju istražnog mandata, …i razjašnjenje događaja u proteklim godinama koji su doveli do hitnog spajanja”, dodaje se.

Podsjetimo, prema sporazumu o spašavanju koji je vlada osmislila tokom vikenda u ožujku, UBS je pristao kupiti Credit Suisse za tri milijarde švicarskih franaka u dionicama i preuzeti do pet milijardi franaka očekivanih gubitaka iz gašenja dijela poslovanja. To je prvi slučaj spašavanja globalne banke od financijske krize iz 2008. godine, primjećuje Reuters.

Podnesak regulatora u SAD-u pokazao je da je UBS požurio s kupnjom Credit Suissea, prema sporazumu koji nije želio.

Naznačili su i da bi preuzimanje za njih moglo značiti desetke milijardi dolara gubitaka. UBS-ovo preuzimanje posrnule banke vlada je poduprla s 200 milijardi švicarskih franaka. Osim toga, vlada je pristala preuzeti i do devet milijardi franaka potencijalnih gubitaka koje bi UBS pretrpio.

Istražno povjerenstvo neće moći zaustaviti transakciju, no imat će ovlasti uputiti sudske pozive i od njega se očekuje da će ispitati menadžere obje banke kao i vladine dužnosnike. Osim toga, imat će pristup i zapisnicima sa sastanka u vladi. Međutim, saslušanja povjerenstva mogla bi pružiti nove uvide u sam proces “najskupljeg” spašavanja banke još od 2008. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close