Švicarske tvrtke ključne za uspjeh obrazovanja mladih

Autor: Tomislav Pili , 18. prosinac 2017. u 14:22
Foto: Thinkstock

Model pripravništva stvara bazen visokokvalificiranih radnika.

Mnogi su ga htjeli kopirati, ali gotovo nitko nije uspio – švicarski model obrazovanja mladih kroz pripravništvo duboko je ukorijenjen u kulturi te zemlje i jedan je od ključnih razloga njenog ekonomskog uspjeha. Sustav pripravništva kombinira obrazovanje u učionici i praksu u poduzećima te ga mnogi vide kao jednu od najvećih ekonomskih prednosti Švicarske jer stvara bazen visokokvalificiranih radnika, pokazuje analiza Financial Timesa.

Produktivnost koja iz toga proizlazi objašnjava zašto se Švicarska – unatoč visokim troškovima rada – redovito nalazi pri vrhu globalnih ljestvica konkurentnosti. Važno je naglasiti kako pripravnici imaju jednake karijerne perspektive kao i učenici koji se odlučuju za studiranje na fakultetima. Primjerice, program pripravništva prošao je prvi čovjek UBS banke Sergio Ermotti te Peter Voser, predsjednik ABB-a. Dvije trećine švicarskih učenika u završnom razredu srednjoškolskog obrazovanja bira pripravničko obrazovanje koje traje tri do četiri godine. Odluka o pripravništvu za učenike nije konačna jer se uvijek mogu prebaciti na fakultetski studij. Za praksu u poduzećima dobivaju plaću, 680 franaka u prvoj godini. Tamošnje tvrtke uključene su u odabir kandidata za praksu za gotovo 200 zanimanja, od kuharstva i socijalne skrbi do inženjerskih zanimanja.

 

45 posto

novca za pripravništvo 
dolazi iz privatnog sektora

No, ključno je što 45 posto novca za financiranje pripravništa dolazi iz privatnog sektora, nasuprot prosječnih 14 posto u članicama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD). Tako visoka izdvajanja privatnog sektora osiguravaju usklađenost pripravničkih programa sa zahtjevima tržišta rada, tumači Marie-Helene Doumet, OECD-ova analitičarka obrazovanja. No, svoj uspjeh švicarski model pripravništva može pripisati tamošnjoj kulturi. “On funkcionira jer gotovo na svakoj razini Švicarci pokušavaju napraviti dobar posao – pouzdano i precizno”, naglašava Rudolf Strahm, nekadašnji član socijaldemokratske stranke koji sada savjetuje strane vlade o ovom švicarskom sustavu.    

Komentirajte prvi

New Report

Close