Švicarske krave umjesto tradicionalnog zvonca nose Huaweijeve 5G ogrlice

Autor: Tomislav Pili , 04. ožujak 2020. u 22:00
Za sada se kineska oprema koristi uglavnom u industrijske svrhe/REUTERS

Na farmi u selu Tänikon Sunrise i Huawei testiraju slanje podataka o proizvodnji mlijeka i zdravstvenom stanju krava brzinom 100 puta većom od sadašnje.

Dok većina zapadnih država pod američkim pritiskom ne dopušta Huaweiju puni pristup telekomunikacijskoj infrastrukturi nove generacije (5G), kineska kompanija u tišini je pronašla svoju europsku “oazu” – Švicarsku.

Kako piše Bloomberg, kineski tehnološki div u toj državi u suradnji s tamošnjim telekomunikacijskim operaterom testira “Fitbit za krave”.

Krave pod nadzorom
Daleko od Trumpove kampanje usmjerene protiv korištenja Huaweijeve tehnologije, u švicarskom selu Tänikon krave umjesto tradicionalnog zvonca ispod vrata nose Huaweijeve 5G ogrlice. U cistercitskoj opatiji koja je preuređena u testnu farmu telekom operater Sunrise Communications i Huawei testiraju 5G bežične mreže.

Krave su pod danonoćnim nadzorom kamera, a njihova proizvodnja mlijeka, zdravstveno stanje i ostali podaci obrađuju se u realnom vremenu i šalju korisnicima brzinom 100 puta većom od one koju pružaju sadašnje telekomunikacijske mreže. “Ovo možete zvati i Fitbitom za krave”, pojašnjava Alexander Lehrmann, Sunriseov šef poslovnog razvoja i interneta stvari. “Sustav omogućuje farmerima da dobiju potpunu kontrolu i pogled u njihovo zdravstveno stanje bilo kada i sa bilo kojeg mjesta”, dodaje Lehrmann.

47

komercijalnih ugovora za isporuku 5G opreme osvojio je Huawei u Europi do kraja veljače, a na globalnoj razini tvrdi da je sklopio njih 91, ali ne pruža podrobnije informacije o tome

Ovo je samo mali pokazatelj kako Švicarska u tišini gradi 5G infrastrukturu u suradnji s Huaweijem, ne osvrćući se na američke optužbe da se tehnologija te kompanije koristi u obavještajne svrhe. Štoviše, Švicarska i tamošnje kompanije u svjetskom su vrhu po implementaciji 5G tehnologije. Zračna luka u Zürichu, državna pošta i željeznice, prehrambena kompanija Nestlé i osiguravajuća kuća Zurich Insurance Group surađuju sa Sunriseom čiji je ekskluzivni dobavljač Huawei.

“Švicarska vlada provela je vrlo neutralno i objektivno vrednovanje Huaweija i došla je do zaključka da ne postoje značajni rizici uključeni u tehnologiju i Huawei kao kompaniju”, ističe Sunriseov izvršni direktor Andre Krausse. “Međutim, ako je reputacija Huaweija pod stalnim pritiskom, to bi također moglo utjecati na nas na nekoj razini”, dodaje Krausse.

Za sada se kineska 5G oprema uglavnom koristi u industrijske svrhe ili za privatne mreže što privlači manje pozornosti Washingtona. No, procjene Deloitta govore da će do 2030. sve kompanije u svijetu s više od 10.000 zaposlenih imati vlastite 5G mreže.

Frustrirani Amerikanci
Međutim, Švicarska je i prva država u Europi koja je počela s ograničenim radom komercijalnih 5G mreža, unatoč protivljenju ekoloških aktivista kojima smetaju emisije zračenja 5G antena. Nije tajna da je američka administracija frustrirana što najvažniji europski saveznici odbijaju postupiti po Trumpovu zahtjevu da se kineska tehnologija izbaci iz telekomunikacijske infrastrukture.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka pokušavaju pronaći načina da Huaweiju ipak donekle odškrinu vrata i dopuste mu djelomično sudjelovanje u izgradnji 5G mreže. K tome, Italija, Hrvatska, Mađarska i Švicarska potpisale su i sporazume o suradnji s Huaweijem.

Zaključno s krajem veljače, kineska kompanija sklopila je u Europi 47 komercijalnih ugovora za isporuku 5G opreme, više nego što ih je osvojila u Aziji. Na svjetskoj razini Huawei tvrdi da je došao do 91 ugovora, iako ne daje podrobnije informacije o tome.

Iako je i Europska unija preporučila članicama da ne koriste opremu proizvođača izvan Europe, neutralna Švicarska tome ne podliježe. Dok je za Sunrise poznato da koristi Huaweijevu opremu, nekadašnji monopolist Swisscom ne želi otkriti tko mu je dobavljač. Trećem operateru Saltu opremu prodaje finska Nokia.

Komentirajte prvi

New Report

Close