Švicarska ekonomija ojačala 0,3 posto u drugom tromjesečju

Autor: Poslovni dnevnik , 05. rujan 2022. u 22:00
Dodana vrijednost u sektoru financijskih usluga smanjila se 1,5 posto/Reuters

Na godišnjoj razini gospodarstvo je poraslo 2,8 posto, ili 2,3 posto, ako se izuzmu veliki sportski događaji, pokazuju podaci ministarstva.

Švicarsko gospodarstvo poraslo je 0,3 posto u drugom tromjesečju, poduprto daljnjim oporavkom uslužnog sektora od pandemijskih ograničenja i snažnom osobnom potrošnjom, pokazali su u ponedjeljak podaci ministarstva gospodarstva.

Usporedbe radi, u prvom tromjesečju gospodarstvo je poraslo revidiranih 0,5 posto, objavilo je ministarstvo.

Ako se pak isključi utjecaj velikih sportskih događaja, rast je u drugom kvartalu iznosio 0,2 posto. Na godišnjoj razini gospodarstvo je poraslo 2,8 posto, ili 2,3 posto, ako se izuzmu veliki sportski događaji, pokazuju podaci ministarstva.

Švicarsko je gospodarstvo relativno dobro prebrodilo turbulencije na svjetskim tržištima u posljednje vrijeme, primjećuje Reuters.

Samo su dva uslužna sektora zabilježila pad dodane vrijednosti u tromjesečju zaključno s lipnjem, napominju, navodeći da se dodana vrijednost u sektoru financijskih usluga smanjila 1,5 posto, a u sektoru trgovine za 2,1 posto, uglavnom zbog maloprodaje i veleprodaje hrane.

Podršku rastu BDP-a pružila je i ukupna domaća potražnja, koja je porasla za 1,1 posto, praćena rastom uvoza od 2,1 posto.

Aktivnosti u proizvodnom sektoru kliznule su pak 0,5 posto, nakon sedam kvartala snažnog rasta, potaknutog kemijskom i farmaceutskom industrijom, koje su se suočile s padom izvoza.

Komentirajte prvi

New Report

Close