Švicarci glasali o najvećem “minimalcu” na svijetu

Autor: Tomislav Pili , 18. svibanj 2014. u 21:58
Reuters

Švicarski birači u nedjelju su na referendumu odlučivali o uvođenju minimalne plaće od 22 franka po satu (136 kuna) ili 4000 franaka mjesečno te kupnji 22 švedska borbena zrakoplova tipa Gripen.

Švicarski birači u nedjelju su na referendumu odlučivali o uvođenju minimalne plaće od 22 franka po satu (136 kuna) ili 4000 franaka mjesečno te kupnji 22 švedska borbena zrakoplova tipa Gripen. Istraživanja javnog mnijenja nisu davala previše šanse prihvaćanju odluke prema kojoj bi Švicarska postala država s najvećom minimalnom plaćom na svijetu. Naime, 64 posto birača u anketama izjasnilo se protiv ove inicijative najvećih švicarskih sindikata.

I dok 90 posto radnika već zarađuje više od toga iznosa, poslodavci argumentiraju da bi to prvo određivanje minimalne satnice u Švicarskoj unazadilo ekonomiju. Pristaše uvođenja minimalne plaće kažu da je ona potrebna kako bi plaće u Švicarskoj odražavale troškove života koji su u toj državi među najvišima na svijetu.

S druge pak strane, kritičari ovog prijedloga tvrde da će tako visoka minimalna plaća povećati troškove proizvodnje i povećati nezaposlenost jer će mladi te radnicima s niskim vještinama biti teže zapošljivi. “Minimalna plaća neće zaustaviti siromaštvo”, kazao je ministar gospodarstva Johann Schneider-Ammann. 

Komentirajte prvi

New Report

Close