Svi načelno ‘za’, ali gdje zapinje trgovinski sporazum Unije i Mercosura?

Autor: Poslovni dnevnik , 07. prosinac 2023. u 20:00
Njemački kancelar Olaf Scholz i brazilski predsjednik Ignacio Lula da Silva/REUTERS

Njemački kancelar i brazilski predjednik založili su se za što skoriji dogovor.

Mercosur je gospodarska i politička organizacija koja okuplja Argentinu, Brazil, Paragvaj i Urugvaj. Planirano je da ta organizacija potpiše sporazum o slobodnoj trgovini s Europskom unijom, čime bi nastala jedna od najvećih zona slobodne trgovine na svijetu, sa 700 milijuna ljudi.

O tome se pregovara već više od 20 godina, ali odlučujućeg proboja nema, piše Deutsche Welle. Njemački kancelar Olaf Scholz (SPD) i brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva su se u Berlinu založili za što skorije sklapanje tog sporazuma.

Scholz je poslije razgovora s Lulom rekao: “Mi se svesrdno zalažemo za brzu finalizaciju sporazuma.” Lula je rekao da, unatoč svim poteškoćama, neće prestati doprinositi uspjehu pregovora. “Nadam se da će Europska unija pokazati da je zainteresirana za uspješno okončanje pregovora.”

Načelna suglasnost

Načelna suglasnost postignuta je 2019., ali se sporazum ne potpisuje zbog trajnih nedoumica, primjerice oko zaštite tropskih šuma.

Dva desetljeća razgovora
Razgovori Europske unije i zemalja Mercosura o slobodnoj trgovinskoj zoni traju već 23 godine. Načelna suglasnost postignuta je 2019., ali se sporazum ne potpisuje zbog trajnih nedoumica, recimo što se tiče zaštite tropskih šuma. “Mnogo toga govori u prilog poboljšanju odnosa Europske unije i Mercosura potpisivanjem ovakvog sporazuma”, rekao je Scholz.

On je izrazio uvjerenje da će postojati većina u Europskom vijeću i Europskom parlamentu kada se okončaju pregovori. “Molim sve sudionike pregovora za najveći mogući pragmatizam i najveću moguću spremnost na kompromis”, apelirao je njemački kancelar. Lula je zapravo pregovore htio uspješno okončati na samitu južnoameričke zajednice država u četvrtak, ali se to najvjerojatnije izjalovilo prije svega zbog otpora Francuske, ali i argentinske vlade u odlasku.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je na svjetskoj klimatskoj konferenciji COP28 u Dubaiju bio skeptičan prema mogućem sporazumu, jer prema njegovom mišljenju on ne uzima u obzir biološku raznolikost i klimatske promjene.

I argentinska vlada kritizirala je sporazum, jer bi, kako je rečeno, mogao imati negativne učinke na industriju i izvoz poljoprivrednih proizvoda. U nedjelju će dužnost preuzeti novi argentinski predsjednik Javier Milei, a on je zagovornik sporazuma.

Zaštita tropskih šuma
I njemački ministar gospodarstva Robert Habeck (Zeleni) se nada da će se stvari pokrenuti s mrtve točke. On je na njemačko-brazilskom gospodarskom forumu u Berlinu rekao da bi Njemačka i Brazil mogli napraviti neku vrstu prethodnice za buduće trgovinske odnose Europske unije i Mercosura.

Taj koncept bi se, prema njemu, onda mogao pokazati i reći da su Njemačka kao najveća gospodarska nacija Europe i Brazil kao najvažnija zemlja Mercosura po tome uzor za sporazum.

Habeck je također inzistirao na napretku u pregovorima i rekao da svijet neće čekati na Njemačku i Europu, pa bi bilo dobro da se sporazum već sklopi s državama koje su toliko bliske kao Brazil. Habeck je podsjetio i na obećanje brazilske vlade da će učiniti više za zaštitu tropskih šuma. 

Komentirajte prvi

New Report

Close