Šverc duhana uskratio 10 milijardi eura

Autor: Tomislav Pili , 03. srpanj 2017. u 21:59
Ukrajina je glavni izvor/REUTERS

Dok je u Europi potrošnja ilegalnog duhana pala 10%, u Hrvatskoj je rasla za 32%.

Studija konzultantske kuće KPMG u suradnji s Royal United Services Institute (RUSI) pokazuje da je lani devet posto svih cigareta u Europi došlo iz ilegalnih izvora, odnosno krijumčarskim putevima.

Radi se o 48 milijardi cigareta što je jednako ukupnoj potrošnji u Francuskoj. Time su europske države ostale bez 10,2 milijarde eura proračunskih prihoda. Glavnina krijumčarenih i krivotvorenih cigareta, točnije 62 posto, dolazi na tržišta pet država. To su Francuska, Poljska, Velika Britanija, Njemačka i Italija. U Hrvatskoj je 5,2 posto ukupne potrošnje lani došlo iz ilegalnih izvora, a bilježi se rast od 32 posto.

Na europskoj razini potrošnja ilegalnog duhana pala je gotovo 10 posto, najviše u posljednje tri godine, ističe Charlie Simpson, partner u britanskom KPMG-u. "Unatoč tome, jasno je da ilegalno tržište duhana nastavlja evoluirati", dodao je Simpson. No, promjena ima i u glavnim izvorištima ilegalnog duhana. Studija pokazuje da je Ukrajina smijenila Bjelorusiju na poziciji najvećeg izvorišta krijumčarenih i krivotvorenih duhanskih proizvoda za Europu. Iz te države dolazi 12 posto ilegalnog duhana. 

Komentirajte prvi

New Report

Close