Šveđani investiraju 4,5 milijarde eura u ‘zeleni čelik’

Autor: Domagoj Puljizović , 03. travanj 2024. u 07:00
Pokretanje nove čeličane s kapacitetom očekuje se do kraja 2028./Shutterstock

Pokretanje nove čeličane s godišnjim kapacitetom od 2,5 milijuna tona čelika očekuje se do kraja 2028.

Švedski proizvođač čelika SSAB uložit će 4,5 milijarde eura (4,83 milijarde dolara) u izgradnju čeličane u Lulei koja ne koristi fosilna goriva, objavili su u utorak iz tvrtke. To je veći iznos od očekivanog, a na njega su utjecali inflacija i nepredviđeni troškovi.

Kada nova tvornica bude dovršena, SSAB namjerava zatvoriti trenutni proizvodni sustav koji se temelji na visokim pećima, a taj potez omogućit će smanjenje ukupnih emisija ugljikovog dioksida u Švedskoj za sedam posto, navedeno je u priopćenju tvrtke.

Pokretanje nove čeličane s godišnjim kapacitetom od 2,5 milijuna tona čelika očekuje se do kraja 2028. godine, a puni kapacitet mogla bi doseći godinu dana kasnije, javlja Reuters. “Nova tvornica imat će niže fiksne troškove, veću učinkovitost i kraće rokove isporuke”, stoji u priopćenju švedskog proizvođača.

Tvrtka je procijenila da će godišnje poboljšanje dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) iznositi više od pet milijardi švedskih kruna na temelju trenutnih predviđanja cijena robe. Prošle godine skandinavska tvrtka za cilj je postavila povećati godišnju dobit za najmanje deset milijardi kruna od 2030. godine nadalje, u skladu s prelaskom na održivu proizvodnju metala.

Investicijski plan tvrtke uključuje i izgradnju čeličane u Raaheu u Finskoj. Zeleni procvat švedske metalurgije uz obnovljive izvore mogao bi zahtijevati i uporabu nuklearne energije.

Izvršni direktor SSAB-a Martin Lindqvist ranije je izjavio da će za proizvodnju “zelenog čelika” biti potrebno oko 9,5 teravatsati energije do 2030., što je manje od vanjskih procjena. 

Komentirajte prvi

New Report

Close