Švedski ‘rasadnik jednoroga’ podigli državni poticaji iz 90-ih

Autor: Poslovni dnevnik , 26. travanj 2021. u 22:00
Švedska ima dugu tradiciju privatnih ulaganja/SHUTTERSTOCK

Program subvencioniranja kupnje osobnih računala proširio je IT kompetencije na cijelo stanovništvo.

Dugogodišnja kultura investiranja te vladina inicijativa subvencioniranja kupnje osobnih računala tijekom 90-ih učinila je danas Švedsku najvećim rasadnikom tehnoloških kompanija nakon čuvene američke Silicijske doline.

Podaci iz izvješća kompanije rizičnog kapitala Atomico pokazuju da je Švedska na prvom mjestu u Europi po kapitalu uloženom po stanovniku u tehnološke startupe u posljednjih pet godina.

Specifična klima

Dok je europski prosjek 172 dolara, u Švedskoj taj iznos doseže 909,9 dolara. Prvi pratitelj, Irska, dosegla je 667,9 dolara. Nakon što su prije nekoliko godina internetski glazbeni servis Spotify, pa Mojang – tvorac igre Minecraft – te 31 milijardu dolara vrijedna online banka Klarna stekli status “jednoroga”, kompanije vrednije od milijardu dolara, ovoga mjeseca u to je društvo ušao i platni servis Trustly Group.

“Ovdje postoji neka vrsta klime u kojoj Šveđani brzo testiraju nove usluge i proizvode”, pojašnjava za Bloomberg izvršni direktor Oscar Berglund.

1,8

milijardi dolara rizičnog kapitala privukla je Švedska u dosadašnjem dijelu godine

U Stockholmu trenutno postoji 0,8 “jednoroga” na 100.000 stanovnika. To je nakon Silicijske doline najviši broj na svijetu, kaže Sarah Guemouri, suatorica Atomicova izvješća. Takav uspjeh nije stvoren preko noći. Štoviše, trebala su desetljeća za stvaranje povoljnog poduzetničkog okružja.

Švedska ima dugu tradiciju privatnih ulaganja, poput obitelji Wallenberg i Stenbeck koje i danas imaju udjele u većini kompanija uvrštenih na tamošnjoj burzi. Štoviše, Wallenbergov EQT izrastao je u jedan u najvećih fondova rizičnog kapitala u Europi.

Samo tijekom ove godine Švedska je privukla 1,8 milijardi eura rizičnog kapitala, a lani 2,9 milijardi eura, pokazuju podaci Dealrooma. Od 2007. godine, ulaganja rizičnog kapitala potaknula su rast švedskog BDP-a za dodatnih 4,7 posto, procjenjuje Copenhagen Economics.

Novac ulažu i uspješni internetski poduzetnici. Fond rizičnog kapitala Norrsken (Sjeverno svjetlo) pokrenuo je Niklas Adalberth, suosnivač Klarne. Suosnivač Spotifyja Martin Lorentzon uložio je u investicijsku kompaniju Cervantes Capital.

Inovativna država

Priljev kapitala posebno je u vidljiv u fintech sektoru koji prema procjenama vladine agencije Tillväxtanalys broji 450 aktivnih kompanija. “Švedska je jedna od najinovativnijih država svijeta u kojoj je lako pokrenuti i voditi kompaniju”, ističe šefica te agencije Eva Alfredsson.

Dodaje da se zemlja “rano digitalizirala” zahvaljujući programu subvencioniranja kupnje računala koji je “proširio IT kompetencije na cijelo stanovništvo”. S obzirom da je i jedna od država s najmanjim udjelom korištenja gotovog novca, ta skandinavska   država postala je rasadnik tvrtki za internetska plaćanja.

4,7

posto dodatno je ojačao švedski BDP od 2007. zahvaljujući rizičnom kapitalu

Stanovništvo vično računalnim vještinama odražava se na kvalitetnu radnu snagu, što je još jedan faktor u formuli švedskog tehnološkog uspjeha.

Obrazovni sustav izgrađen radi podržavanja potreba za radnom snagom velikih kompanija u kombinaciji s povoljnim uvjetima osnivanja tvrtke te “prijateljskim” poreznim sustavom zaslužan je za uspon švedskog tehnološkog sektora, ističe Bo Becker, profesor financija na Stockholmskoj školi ekonomije.

“Poslovna scena u Švedskoj postala je mnogo zanimljivija nego prije 10-ak godina”, zaključuje David Sonnek, izvršni direktor Industrifondena.

Komentirajte prvi

New Report

Close