Švedska kandidirala Ceciliju Malmström za glavnu tajnicu OECD-a

Autor: Poslovni dnevnik , 01. rujan 2020. u 21:59
Cecilia Malmström bivša je europska povjerenica za trgovinu /SHUTTERSTOCK

Malmström spada među “najpoznatije i najuglednije švedske političare”.

Švedska je u utorak nominirala bivšu povjerenicu Europske unije za trgovinu Ceciliju Malmström za glavnu tajnicu Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Malmström spada među “najpoznatije i najuglednije švedske političare”, rekla je novinarima ministrica vanjske trgovine Anna Hallberg. Rekla je da se Švedska odlučila za nominiranje vlastita kandidata u jeku “niza izazova” međunarodnoj suradnji, uključujući povećani protekcionizam.

Angel Gurria, koji je trenutno na čelu OECD-a, organizacije sa sjedištem u Parizu, nedavno je rekao da neće tražiti drugi mandat na čelu 37-člane grupacije većinom bogatih zemalja u rasponu od Australije do Sjedinjenih Država.

Malmström (52) rekla je da je “vrlo sretna i ponosna” zbog nominacije i upozorila na potrebu za multilateralizmom i međunarodnom suradnjom.

“U zadnje vrijeme svjedoci smo slabljenja međunarodne suradnje, što je pojačano krizom zbog koronavirusa”, istaknula je Malmström. Područja u kojima je potrebna međunarodna suradnja uključuju klimatsku krizu, pandemiju koronavirusa, nezaposlenost i financijsku krizu, dodala je europska povjerenica u mandatu predsjednika Jeana-Claudea Junckera.

U razgovoru za Bloomberg Malmström je kazala kako ima pravi omjer iskustva, kontakata i predanosti međunarodnoj suradnji što je čini uspješnim kandidatom za lidericu OECD-a.

“Imam mnoštvo iskustva na multilateralnoj sceni, kako u području trgovine tako i u drugim područjima od temeljnog interesa za OECD. Ta je institucija forum koja stvarno može pokazati koliko je važna međunarodna suradnja”, istaknula je Malmström. Proces nominiranja počeo je 1. kolovoza i traje do 31. listopada. Petogodišnji mandat čelnika OECD-a počinje u lipnju iduće godine.

Malmström je u švedskoj vladi bila ministrica europskih poslova za vrijeme bivšega konzervativnog premijera Fredrika Reinfeldta od 2006. do 2010., prije nego što je bila nominirana za povjerenicu Europske komisije.

Obavljala je dužnost europske povjerenice za unutarnje poslove od 2010. do 2014., a povjerenica za trgovinu bila je od 2014. do 2019. Tijekom mandata povjerenice za trgovinu bila je uključena u trgovinske pregovore Europske unije s Kanadom, Japanom i Mercosurom.

Ranije je isticala i kako ima dobre odnose s Trumpovom administracijom, unatoč trgovinskim tenzijama između Amerike i Europe. Prije nego što se priključila Reinfeldtovoj vladi, Malmström je sedam godina bila članica Europskog parlamenta. Doktorirala je politologiju na Sveučilištu u Gothenburgu. Ona i njezin suprug Mikael Janson roditelji su blizanaca.

Komentirajte prvi

New Report

Close