Sve više zaraženih majmunskim boginjama u Europi i SAD-u. Evo o čemu se radi i kako se prenosi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. svibanj 2022. u 15:15
FOTO: REUTERS/Kevin Coombs

Javnost i zdravstvene klinike trebali bi biti svjesni te bolesti, a neobične kožne osipe trebali bi pregledati stručnjaci, poručio je WHO u srijedu.

Zdravstvene vlasti u Europi i Sjevernoj Americi bilježe sve veći broj slučajeva zaraze virusom majmunskih boginja od početka svibnja, što izaziva bojazan da bi se bolest, koja je endemska u dijelovima Afrike, mogla proširiti i drugdje u svijetu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zatražila je da se strogo prate kontakti zaraženih tim virusom. U srijedu su bolest prijavile Španjolska, Portugal, Kanada i SAD.

Velika Britanija, koja je prva signalizirala slučaj te bolesti 6. svibnja kod osobe koja je bila u Nigeriji, u srijedu je objavila da ima ukupno devet identificiranih slučajeva.

U četvrtak je prvi slučaj dijagnosticiran i u Italiji u bolnici u Rimu, a još su dva slučaja suspektna.

Prvi slučaj prijavljen je u četvrtak i u Švedskoj. “Prvi slučaj majmunskih boginja potvrđen je kod jedne osobe na području Stockholma”, objavila je Švedska agencija za javno zdravstvo.

Javnost i zdravstvene klinike trebali bi biti svjesni te bolesti, a neobične kožne osipe trebali bi pregledati stručnjaci, poručio je WHO u srijedu.

Sumnja li se u majmunske boginje, pacijente treba izolirati, dodaje.

Osmero zaraženih prijavljeno je u Madridu, prenijela je novinska agencija Europa Press, pozivajući se na zdravstvene vlasti.

U Portugalu je po pisanju lista Publico zaraženo oko 20 ljudi.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je u srijedu da je zaražen jedan američki građanin.

Većinom je riječ o muškarcima koji su imali seksualni kontakt s drugim muškarcima.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti namjerava objaviti prvo izvješće “početkom sljedećeg tjedna”.

Agencija kaže da prati situaciju i preporuča da se “izoliraju i testiraju sumnjivi slučajevi i da se o tome izvijeste” nadležna tijela.

U Nigeriji je, po WHO-u, od 2017. prijavljeno 558 sumnjivih slučajeva majmunskih boginja. Potvrđeno ih je 241, a osmero ljudi je umrlo.

Virus majmunskih boginja je strukturom sličan virusu velikih boginja i uzrokuje sličnu, ali puno blažu bolest. No mogući su i teški slučajevi.

Simptomi bolesti su groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, natečeni limfni čvorovi i osjećaj umora. Slijedi ih karakterističan osip, koji na koži stvara mjehuriće i kraste. Vrijeme od izlaganja virusu do pojave simptoma je oko 10 dana, a simptomi obično traju dva do četiri tjedna.

Bolest se prenosi kapljičnim putem, bliskim tjelesnim kontaktom i kontaminiranim predmetima.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 1980. velike boginje iskorijenjenima zahvaljujući masovnom cijepljenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close